TimeLapse Nedir ve Nasıl Çekilir? Time Lapse uygulaması nedir? Bu sorulara gereken yanıtları yazı içerisinde ayrıntılı bir şekilde bulabileceğinizi belirtiriz.
“Time lapse nedir?” sorusuna fotoğraf ve video arasında görselliğe sahip “hızlandırılmış çekim” veya “zaman atlamalı çekim tekniği” şeklinde bir yanıt verebiliriz. Bugün itibariyle artık kullandığımız DSLR ya da aynasız fotoğraf makineleri yanısıra yeni akıllı telefonlarda bile timelapse özelliği gelmiş durumdadır. Bu yüzden TimeLapse uygulaması ya da kamera içerisinde timelapse açık olarak kullanmak artık oldukça kolay.
Zaman atlamalı çekim tekniği olan TimeLapse, aralıklı çekimlerden oluşan bir çalışmadır. Aynı video çekimlerinde olduğu gibi saniyede 25 film karesi olmasa da, hareket halindeki öğelerin, belirli aralıklarla fotoğraflarının çekilip birleştirilerek hareketli görüntü şekline getirilmesi işlemidir. Bir fotoğraf çekim tekniği olan Timelapse, bunun ötesinde çevre ile ilgili sorunların çözüm sürecinde sıkça kullanılarak, genel değişimlerin gözlenmesine oldukça yardımcı olur. TimeLapse nedir sorusuna genel bir bakış yaptıysak şimdi nasıl çekilir aşamasında bazı bilgiler paylaşalım.
TimeLapse Nedir ve Nasıl Çekilir ve Yapılır?
Fotoğrafçılık türleri arasında özellikle manzara, çevre, yaşam ve hava fotoğrafçılığı açısından çeşitli örneklerini gördüğümüz TimeLapse, zaman ve tecrübe gerektiren ve fotoğrafçının ince hesaplar sonucu oluşturduğu bir kayıttır. Peki Time Lapse nasıl çekilir?
Time Lapse Nasıl Çekilir? TimeLapse Video Nasıl Kurgulanır?
TimeLapse nasıl çekilir? Bu bilgileri aktarmadan önce bazı sayısal değerlerin üzerinden geçmekte fayda var. Örneğin her saniyede bir kare fotoğraf çekersek bir dakika sonunda 60 tane fotoğraf elde etmiş oluruz. Video çekim açısından bakarsak bir saniyelik video görüntüsü elde etmemiz için ise 25 kareye ihtiyacımız var. 1 dakika için 60 saniye / dakikada elde edilen video karesi 25 = 2.4 saniye. O halde art arda çektiğimiz 60 kare bir dakikalık video görüntüsüne denk gelecek şekilde hesaplandığında bize 2.4 saniyelik timelapse çekim süresine karşılık gelecektir.
Bu mantığı kullanarak daha uzun timelapse çekim hesaplarınızı yapabilirsiniz. Örneğin bir saatlik bir timelapse çıktısı almak istiyorsanız, 60 dakika x 60 = 3600 fotoğraf. Yani yine 1 dakikada 60 kare fotoğraf çektiğimizi varsayıyoruz. O zaman 60 dakikada 3600 fotoğraf elde ederiz. Dakikada 25 kareye böldüğümüzde ise (3600 / 25 = 144) 144 saniye gibi bir süreye ulaşırız. Eh bu da 144 saniye / 60 = 2.4 dakikalık timelapse videosu elde etmemizi sağlar.
Peki Neden TimeLapse?
Öncelikle hızlandırılmış çekim olan time lapse çekmek için en geçerli sebep video gibi o anlık görüntünün değil, belirli bir zaman aralığında düzenli geçişlerle değişikliklerin yarattığı görüntüyü elde etmektir. Böylelikle yukarıda bahsettiğimiz çevresel farkları gözlemlemek daha kolay olur hem de seyri daha keyifli bir video elde edilmiş olur.
İkinci sebebi ise malum günümüz teknolojisine göre time lapse çekim yapmak, normal video kaydına göre daha kaliteli ve yüksek çözünürlüklü sonuç elde edilmesini sağlar. Basit bir giriş seviyesi DSLR fotoğraf makinesinin sağladığı full HD 1080p video görüntüsüne göre 24MP ile elde edilen sayısız 6000×4000 ebatındaki sayısız fotoğraftan oluşan timelapse video görüntüsünün kalite farkı ortadadır. Tabi video kaydındaki ısınmalar ve depolama ihtiyaçları time lapse tercih etmek için diğer önemli unsurlardır.
Time Lapse Çekimi Nasıl Yapılır?
Öncelikle time lapse video çekmek istediğiniz görseli, kardajı veya siz söyleyin alanı belirlemeniz gerekiyor. Çünkü aklınızdaki görüntüye göre ekipmanlarınızı bir kere kurup, aynı açıdan titremeye ve değişikliğe maruz kalmayacak şekilde sayısız fotoğraf çekimi yapmanız gerekecek. Bu yüzden ne çekeceğinizi, yani neyi fotoğraflayacağınızı ve ne zaman çekeceğinizi önceden belirlemeniz gerekiyor.
Normalde intervalometre gibi bir aygıt ile hangi aralıklarda çekim yapacağınızı belirleyebilirsiniz. Ancak yeni makinelerin hemen hepsinde artık timelapse özelliği mevcut. Bu yüzden kullandığınız fotoğraf makinesi üzerindeki time lapse uygulamasını kullanarak yeterli olacaktır. Bkz. Nikon D7500 4K timelapse özelliği
Tabi işe girişmeden önce pozlama değerlerinizi ve beyaz dengesi gibi ayarlarınızı bir daha değiştirmeyeceğiniz şekilde baştan ayarlamanız gerekmektedir. Özellikle time lapse videosundaki geçişlerde hızlı renk geçişleri ve pozlama farklılıkları olmaması için hemen hemen benzer diyafram, ISO ve enstantane değerlerinde olmaya dikkat edin.
Bu yazıda TimeLapse Nedir ve Nasıl Çekilir? Time Lapse uygulaması nedir? gibi sorulara yanıt aramaya çalıştık. Eklemek istedikleriniz varsa yorumlarınızda belirtebilirsiniz.
İlk görüş bildiren siz olun