Fotoğrafçılık türleri arasında özellikle manzara, çevre, yaşam ve hava fotoğrafçılığı açısından çeşitli örneklerini gördüğümüz Time Lapse, zaman ve tecrübe gerektiren ve fotoğrafçının ince hesaplar sonucu oluşturduğu bir kayıttır. Bu yazıda Time Lapse çekimlerinizde dikkat etmeniz gerektiren çeşitli ipuçlarından bahsedeceğiz.
“Time lapse nedir?” sorusuna verilebilecek en güzel yanıt “hızlandırılmış çekim” veya “zaman atlamalı çekim tekniği” şeklinde olacaktır. Yani Time Lapse, aralıklı çekimlerden oluşan bir çalışmadır. Aynı video çekimlerinde olduğu gibi saniyede 25 film karesi olmasa bile, hareket halindeki öğelerin, belirli aralıklarla fotoğraflarının çekilip birleştirilerek hareketli görüntü şekline getirilmesi işlemidir. Kullanım alanı olarak Time lapse, özellikle çevre ile ilgili sorunların çözüm sürecinde sıkça kullanılır, genel değişimlerin gözlenmesine oldukça yardımcı olur. Daha detaylı bilgiler için Time Lapse Nedir ve Nasıl Çekilir? yazısına bakılabilir. Genel bir bakış yaptıysak şimdi Time Lapse Fotoğraf Tekniği İpuçları hakkında detaylara geçebiliriz.
Time Lapse Fotoğraf Çekimleri için Önemli İpuçları
Doğru Pozlama
Time Lapse çekiminize başlamadan önce pozlama değerlerinizi ve beyaz dengesi gibi ayarlarınızı bir daha değiştirmeyeceğiniz şekilde baştan belirlemeniz gerekmektedir. Özellikle time lapse videosundaki geçişlerde hızlı renk geçişleri ve pozlama farklılıkları olmaması için hemen hemen benzer diyafram, ISO ve enstantane değerlerinde kalmaya özen gösterin. Yani çekim senaryonuzu baştan yazın, konumu sabitleyin ve değişkenleri dış ortama bırakın. Kamera ayarlarınız pozlama açısından fazla değişmesin.
Ekipman Tercihleri
Time lapse çekimlerinde dikkat edeceğiniz en önemli iki husus fotoğraf makinenizin sabit bir şekilde durması için sağlam bir tripod ve aynı zamanda zamanlayıcılı uzaktan kumanda olacaktır. Normalde intervalometre gibi bir aygıt ile hangi aralıklarda çekim yapacağınızı belirleyebilirsiniz. Ancak yeni makinelerin hemen hepsinde artık time lapse özelliği mevcut. Bu yüzden kullandığınız fotoğraf makinesi üzerindeki time lapse uygulamasını kullanmak yeterli olacaktır. Bkz. Nikon D7500 4K timelapse özelliği
Öğeleri Belirleyin
Peki time lapse konumuz ne olacak. Hareket içerebilecek nesneleri bulmaya çalışın. Bunun için bazı örnekler verebiliriz. Bulutları içeren bir manzara, kalabalık yollar ya da akan bir şelale time lapse fotoğraf çekimleri için harika başlangıç öğeleridir. Çekimi istediğiniz gibi ayarlamanıza yardımcı olması için fotoğraf makinesinin Canlı Kontrol Modunu (Live Mode) kullanın.
RAW vs JPEG Seçimi
Bununla ilgili çok kapsamlı bir yazımız var. Bkz. RAW vs Jpeg. RAW, size görüntülerde değişiklik yapmanız için daha geniş bir alan sunar ancak JPEG daha az disk alanı kullanır. Time Lapse fotoğraf çekimlerinde sayısız fotoğraf çekeceğiniz için ilk tercihiniz Jpeg olabilir. Ancak unutmayın daha düşük bir çözünürlükte çekim yapmak doğal olarak üretilen videonun kalitesini etkileyecektir.
Çekim Ayarları
Çekim modunu Diyafram Önceliği’ne getirin ve istediğiniz enstantane hızına uygun ISO’yu seçin. Bu rakam gün içerisinde 100 ile 800 arasında ve gece de 10.000’e kadar ayarlanabilir. Çekim yaptığınız sahneye göre nesnenize hareket katmak için daha düşük enstantane hızı isteyebilirsiniz. Genel olarak daha akıcı bir time lapse çekim yapmak için enstantane hızınızı saniyenin 1/100’ünden daha düşük bir değere ayarlayın. Netleme alanı olarak fotoğraf makinenizin tüm sahneyi almasını sağlayın.
Kompozisyon ve Aralık Süresi
Çekiminizin kompozisyonunu yapın, nesneye odaklanın ve lensinizi manuel odaklama moduna geçirin. Bunun sebebi her fotoğrafta fotoğraf makinesinin yeniden odaklanma yapmamasını sağlamaktır. Böylelikle her fotoğrafın netlemesi sabit bir şekilde ayarlanabilir. Kameranızın nesnenize göre ne sıklıkla çekim yapacağını belirleyin, hızlı hareket eden nesneler için çekimleri daha kısa aralıklarla yapabilirsiniz. Örneğin, rüzgarlı bir günde hızla geçen bulutlar için 2 saniyelik aralıkla çekim yapılabilir.
Time Lapse Çekiminin Toplam Süresini Belirleyin
Basit bir hesaplamayla eğer her saniyede bir kare fotoğraf çekersek bir dakika sonunda 60 tane fotoğraf elde etmiş oluruz. Video çekim açısından bakarsak bir saniyelik video görüntüsü elde etmemiz için ise 25 kareye ihtiyacımız var. 1 dakika için 60 saniye / dakikada elde edilen video karesi 25 = 2.4 saniye. O halde art arda çektiğimiz 60 kare bir dakikalık video görüntüsüne denk gelecek şekilde hesaplandığında bize 2.4 saniyelik timelapse çekim süresine karşılık gelecektir. Bu mantığı kullanarak daha uzun time lapse çekim hesaplarınızı yapabilirsiniz. Örneğin bir saatlik bir time lapse videosu elde etmek istiyorsanız, 60 dakika x 60 = 3600 fotoğraf. Yani yine 1 dakikada 60 kare fotoğraf çektiğimizi varsayıyoruz. O zaman 60 dakikada 3600 fotoğraf elde ederiz. Dakikada 25 kareye böldüğümüzde ise (3600 / 25 = 144) 144 saniye gibi bir süreye ulaşırız. Bu da 144 saniye / 60 = 2.4 dakikalık time lapse videosu elde etmemizi sağlar.
Montaj Aşaması Önerisi
Görüntülerinizi sonradan düzenleyip zaman atlamalı çekimi hazırlamak istiyorsanız, unutmayın fotoğraflarda yapılacak kırpma ve renk düzeltmeleri, zaman atlamalı çekim boyunca tutarlılık sağlamak adına bütün görüntülere eşit derecede uygulanmalıdır.
Time Lapse Fotoğraf Tekniği ile Çekilmiş En iyi Videolar
İnternette çok sayıda zaman atlamalı video var, ancak burada milyonlarca görüntüleme ve düzinelerce ödülü toplayan en iyi videolardan bazılarını bulabilirsiniz.
İlk görüş bildiren siz olun