Sony Lens Kısaltmaları ve Anlamları. Bu yazıda Sony lenslerle kullanılan en popüler kısaltmaların ne anlama geldiğinden bahsedeceğiz. Lens terimlerinin üretici firmalara göre kullanımı farklılık gösterse bile bazı bilinen ortak kısaltmaları görebilmekteyiz.
Sony lens kısaltmaları hakkında detaylara geçmeden önce firmanın efsanevi Alman lens üreticisi Carl Zeiss ile oldukça özel bir ilişkisi olduğunu belirtmekte fayda bulunuyor. Zeiss, hem Sony’nin montaj sistemleri için lensler hem de Sony, Zeiss markalı lensler üretmektedir. Biraz kafa karıştırıcı gibi olsa da şöyle özetleyebiliriz. Sony tarafından üretilen Zeiss markalı lensler, Zeiss ‘onaylı’ optik formül ve teknolojiyi kullanır, ancak Sony tarafından yapılmıştır. Sony fotoğraf makineleri için Zeiss tarafından üretilen lensler ise direkt Zeiss tarafından yapılmıştır.
Bugün Sony’nin ‘şirket içi’ lenslerine bakacağız. Yani Sony lens kısaltmaları modern Sony lensler için olanları içerecek. Zeiss lens kısaltmalarını artık ayrı bir makalede ele alırız.
Sony E mount lensler
Kompakt ve aynasız E mount fotoğraf makineleri ile çalışmak için tasarlanmış olan bu zengin ürün yelpazesi, farklı APS-C ve full-frame seçenekleri sunar. İlk olarak Sony’nin APS-C sensörünün aynasız fotoğraf makineleri NEX serisinde göründü. 2010 yılında Sony, α7 tam kare fotoğraf makineleri ve E-mount tam çerçeve (Full Frame) spesifik lensleri de içerecek şekilde genişletildi. APS-C ile full frame E-montaj arasında fiziksel olarak herhangi bir fark yoktur, objektifler farklı görüntü boyutlarını çözmek için tasarlanmıştır.
Sony A mount lensler
Uzun yıllara yayılmış lens tecrübesine dayalı A mount sistemi, popüler α77 II ve uzman seviyesi α99 gibi tüm A mount ve E mount fotoğraf makinelerimiz için çok yönlülük sağlar. 2008 yılında Sony, α900 tam çerçeve DSLR’yi piyasaya sürdü. Tam çerçeve A-montaj objektifleri, objektif modelinde hiçbir ayrım yapmazlar, bu nedenle model adında ‘DT’ olmayan tüm A-montaj objektifleri, 35 mm’lik bir tam çerçeve sensörünün boyutunu bir görüntüyü çözümler. Tam kare A-montajlı lensler, hem tam çerçeve hem de APS-C gövdeleri ile uyumludur.
Sony Lenslerdeki Kısaltmalar – Harflerin Anlamları
Sony lens kısaltmalarına örnek olarak yukarıdaki görseldeki yeni FE 35mm f/1.4 GM lensi inceleyin. FE ve GM terimlerini aşağıda bulup açıklamalarına bakabilirsiniz.
Sony Lens Kısaltmaları – Tür Bazında
- SAL – İlk başlarda Sony Autofocus Lens, yada daha iyi anlaşılması için Sony Alpha Lens denilse de sonraları A-Mount lensleri belirtmek için kullanılmaya başlandı.
- DT – “Digital Technology” APS-C sensörlü gövdeler için tasarlanan lenslerdir.
- SEL – Sony’nin E-mount aynasız gövdeleri için ürettiği lenslerin kodudur. SAL da olduğu gibi sadece lenslerin kısa kodlarında kullanılır. Örneğin Sony E 16-50mm f/3.5-5.6 PS SSM OSS lens için SELP1650 yazılır.
- FE – aynasız FF gövdeler için üretilmiş lenslerdir. Yine bir örnek verelim. Sony Sonnar T* FE 55mm f/1.8 ZA Lens kısaca SEL55F18Z yazılır.
- E – Aynasız APS-C gövdeler için üretilen lenslerdir.
Sony Lens Kısaltmaları – Sınıf ve Teknoloji Bazında
- G – Sony’nin GOLD serisi yani prestij serisi lensleridir.
- GM – Sony’nin 2016 da çıkardığı yüksek teknoloji ürünü lenslerdir. G Master olarak okunur.
- ZA – Zeiss Alpha’nın kısaltmasıdır. Dünyaca ünlü optik üreticisi Zeiss’ın Sony için özel olarak ürettiği lenslerde bu ibare bulunur.
- SSM – SuperSonic Motor, Sony’nin sessiz ve hızlı netleme yapan lensleridir.
- SAM – Smooth Autofocus Motor APS-C sensörler için üretilen lenslerde bulunan motor kısaltmasıdır.
- OSS – Optical SteadyShot lens içinde görüntü sabitleme mekanizması olan lenslerdir.
- PZ – Power Zoom. Lens üzerindeki bir düğme yardımıyla objektifi elle çevirmeden yakınlaştırma – uzaklaştırma yapabilirsiniz. Bu özellik daha çok video çekiminde yumuşak geçişler sağlamaktadır. İstenildiği taktirde lens halkasını elle de çevirerek aynı işi yapabilirsiniz.
- ED – Extra-low Dispersion Sony için lens üreten diğer markaların kullandığı bir ibaredir. Tam olarak lensi oluşturan camların yapısı ile alakalıdır ve chromatic aberrations en az seviyededir.
Özel Sony Lens Kısaltmaları
- TC – diğer üreticilerde olduğu gibi, Tele Converter anlamına gelir ve bu belirli lensin telefoto lenslerin odak uzunluğunu artırmak (ve maksimum diyaframı azaltmak) için tasarlandığı anlamına gelir.
- Balık gözü – Balık gözü lensler, muhtemelen bildiğiniz gibi, son derece geniş görüş açıları sağlar. Onları normal geniş açılı lenslerden belirgin bir şekilde farklı kılan şey, çok güçlü ve benzersiz distorsiyon özellikleridir. Çapraz balık gözü lensler tüm çerçeveyi kaplarken, dairesel lensler çerçeve içinde dairesel bir görüntü oluşturur.
- Pancake – Sony’nin son derece kompakt boyut ve hafiflik düşünülerek tasarlanmış lensleri.
- Makro – diğer tüm üreticilerin lenslerinde olduğu gibi, Sony lens serisindeki Makro lensler ortalamanın üzerinde büyütme sunar ve yakın odak mesafesinde iyi çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Sony’nin atama ile oynamadığını da belirtmekte fayda var – eğer lens Makro olarak belirtilirse, 1: 1 büyütme elde edebilir.
- STF– Smooth Transition Focus, kenarlara doğru kalınlaşan ve bu nedenle içinden geçen ışık miktarını azaltan özel APD lens grupları kullanan lensler. Temel olarak, bu lensler son derece pürüzsüz, ipeksi odak dışı vurgular sunmak için tasarlanmıştır, ancak bazı ödünleşmelerle birlikte, bunların başında otomatik netleme eksikliği gelmektedir. Ayrıca, STF lenslerin fiziksel maksimum diyafram açıklıkları genellikle geniş olsa da, APD lenslerinden kaynaklanan gerçek ışık miktarı çok daha düşüktür (lensin f-stop ve t-stop arasındaki fark bir buçuka kadar değişebilir. Işığın durması, yani bir f/2 STF lensin yaklaşık olarak normal bir f/3.2-3.5 lens kadar ışığa izin vereceği anlamına gelir).
Sony lens kısaltmaları ve anlamlarına ilişkin detayları üç farklı listede toparlamaya çalıştık. Eğer lensin üzerindeki yazılar sizin için bir anlam ifade etmiyorsa, atladığımız veya sormak istediğiniz bir soru varsa elinizdeki lensin adını belirterek yorumda bulunabilirsiniz. Görüşmek üzere, diyaframınız açık ve ışığınız bol olsun !
Görüşler
2 comments on “Sony Lens Kısaltmaları ve Anlamları”