Shutter sayısı nedir? Shutter sayısı kullandığınız fotoğraf makinesiyle ne kadar fotoğraf çektiğinizi gösterir. Ya da shutter için deklanşöre basıldığında çekilen fotoğraf, buna bağlı olarak perdenin hareket sayısı da denilebilir.
Daha çok DSLR fotoğraf makineleri piyasasında, özellikle 2. el ürün almak istenildiğinde “shutter sayısı kaç” sorusu ile sıkça karşılaşırız.
Çoğu makine üreticisi, fotoğraf makinelerinde deklanşöre basılma sayısını sayarak, bilgi halinde fotoğraf dosyasındaki EXIF verileri içinde saklanır. Çeşitli yazılımlarla bu verileri okuyarak shutter sayısı hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Peki shutter sayısı gerçekten önemli mi? Günümüz teknolojisinde kullanıcı tarafındaki ürün sirkülasyonu, fotoğraf makinesi shutter sayısını dert edecek kadar uzun süre elinde kalıyor mu?
Shutter Sayısı Gerçekten Önemli mi?
Fotoğraf makinelerinin özellikler tablosunda perde ömrü ifadesini görürüz. 200,000, 250,000 vb. gibi perde ömrüne ilişkin rakamlar yer almaktadır. Perde ömrü her deklanşöre basmanız durumunda perdenin ne kadar sürede eskidiğinin göstergesidir. Ya da bir başka deyişle her deklanşöre bastığımızda shutter yani perde ömründen harcamış oluruz.
Perde ömrü ne kadar oldu? ya da shutter sayısı şu anda kaç? gibi sorular için shutter sayısı nasıl öğrenilir yazımıza bakabilirsiniz.
Bu mantıkla yola çıkarak kullanılan ve tekrar satışa sürülen 2. el fotoğraf makineleri için shutter sayısı konusunu dile getirip ilgili makineye değer biçmek doğru diyebilirsiniz. Bir bakıma ürünün eskimesinin sayısal karşılığı olarak da düşünülebilir.
Ancak diğer taraftan günümüzde kullanılan ve satılmak istenilen fotoğraf makinelerinin neredeyse 50.000 shutter sayısına bile ulaşmadığını görüyoruz. Yani kısa zamanda bahsedilen perde ömrünü tüketecek, eskitecek bir kullanım söz konusu bile olmadan makine değişikliğine gidiliyor. Diğer taraftan özellikle DSLR fotoğraf makinelerde perdeler oldukça uygun fiyatlarla değiştirilebiliyor.
Bu yüzden shutter sayısı ilk etapta sorgulanması gereken ama satın alınmak istenilen fotoğraf makinesinin ilk veya ikinci elde kullanıldığı süre, nerelerde kullanıldığı, darbe alıp almadığı gibi etkenlerin yukarıda bahsettiğim yıpranma payına daha fazla etki ettiğini düşünüyorum.
Bir örnek vermek gerekirse, 5000 gibi oldukça düşük shutter sayısına sahip bir DSLR fotoğraf makinesinin ölü piksel sayısının çok olması ya da devamlı deniz kenarında kumlu, nemli ortamlarda kullanılmış olması, sadece stüdyoda kullanılmış 20000 shutter sayısına sahip bir makineye göre daha az tercih edilme sebeplerinden birisidir.
Bu anlamda shutter sayısı sizin için ne kadar önemli? İkinci el fotoğraf makinesi alırken daha çok hangi kriterlere bakıp ürün seçiyorsunuz? Yorumlarınızı bırakabilirsiniz.
mehmet altun
26/01/2020 at 10:14
nikonumun çekim sayısını öğrendim (89585) sizce nasıl durumu iyi sayılırmı