PhotoStatistica uygulamasından bahsedeceğiz. Başlıkta belirttiğimiz gibi uygulamanın güzel bir amacı var; fotoğraflarınızdaki büyük resmi görebilmek. Kısaca, uygulama size fotoğraflarınızı nasıl çektiğinizin görsel bir temsilini sunuyor. Ya da bir başka deyişle fotoğrafçılığınızın makro düzeyde bir görünümünü EXIF verilerini kullanarak infografikler ve istatistikler aracılığıyla size gösteriyor. İlginç ve faydalı olan PhotoStatistica uygulaması, özelliklerini önemli ölçüde geliştiren bir sürüm 2.0 güncellemesi gördü.
Uygulamanın geliştiricisi Phil Pegden, uygulamanın 2.0 sürümüne güncellendiğini ve beraberinde çok sayıda iyileştirme geldiğini bildirdi. Bu iyileştirmelerin bir kısmı, Apple’ın M1 işlemcisinin desteğiyle birlikte BigSur’dan ilham alan bir arayüz tasarımını içeriyor. PhotoStatistica ve geliştirilmiş filtre çeşitleri, fotoğraflarınızın yüzde kaçının farklı ISO ayarlarında, en sık hangi diyafram açıklıklarında, en sık çekim yaptığınız odak uzaklığı veya odak uzaklığı aralıklarında çekildiğini görmenizi sağlıyor. Seçilen parametreleri görüntülerin ne zaman ve nerede çekildiğine, kullanılan kameraya, kullanılan lense ve çok daha fazlasına göre filtreleyebiliyorsunuz.
Günümüzde verileri daha fazla veya daha az ayrıntılı hale getirmenin ve sunulma şeklini değiştirmenin birçok yolu bulunuyor. PhotoStatistica ile verileri pasta grafiklerde veya çubuk grafiklerde görüntüleyebilirsiniz ve sürüm 2 ayrıca yeni bir pivot grafik ve ayrıntılı inceleme araçları içeriyor.
PhotoStatistica Uygulaması
PhotoStatistica genel olarak basit bir uygulama. Kısaca seçilen kaynaklardan ve kameralardan EXIF verilerini tarayarak ve makinenizdeki Capture One Pro veya Lightroom kitaplıklarından görüntü verilerini çıkarabiliyor. Ancak Lightroom söz konusu olduğunda, fotoğrafları yalnızca Adobe Cloud’da değil yerel olarak depolamalısınız. PhotoStatistica, Apple’ın desteklediği tüm görüntü formatlarını destekliyor.
PhotoStatistica, EXIF verilerini taradıktan sonra, içe aktarılan tüm EXIF boyutlarına göre filtre uygulayabilir ve histogramlar, pasta grafikler, pivot tablolar, pivot grafikler ve ayrıntılı keşif aracı kullanarak fotoğraflarınızı görselleştirebilirsiniz. Grafiklerinizi PNG dosyaları olarak dışa aktarmayı veya ham verileri CSV formatında dışa aktarmayı seçebilirsiniz.
Tüm bunlar göz önüne alındığında, bu verileri kullanmanın birçok faydası olabiliyor. Kit lensinizi veya diğer zoom lenslerinizi aynı odak uzaklığında sık sık kullanıyorsanız, o odak uzunluğunda bir sabit lens satın almak isteyebilirsiniz. Özetle mevcut çekim ayarlarınızı incelerken ve hangi şekilde fotoğraflar oluşturduğunuzu gördüğünüzde, yaklaşımlarınız konusunda iyileştirme yapılabileceğiniz alanları da bu sayede görebilirsiniz. Sonuç olarak PhotoStatistica uygulaması veri ve araştırma yoluyla, fotoğrafçılığınızı daha iyi anlamanıza yardımcı olmaya çalışıyor.
PhotoStatistica’nın yeni sürümü, Mac App Store’da 5,99 ABD dolarıdır ve macOS 11.0 veya üstü ile uyumludur.
İlk görüş bildiren siz olun