Daha güzel, göze hoş gelen veya herkesin beğeniyle izleyeceği bir fotoğraf çekmek için pahalı objektif/lens almak gerekli midir? Genellikle yeni lens almak isteyen kişilerin kafaları çok karışık olur. Ne çekmek istediklerini bilseler de düşündükleri tür de fotoğraf çekimi için bir çok alternatif, farklı fiyatlarla karşılarına çıkmaktadır.
Aynı odak uzaklığında daha ucuz lensler olduğu halde bazı fotoğrafçılar neden daha pahalı lensleri öneriyorlar? Lens seçimi her zaman bir dar boğaz gibidir. Lens alırken kayda değer yüksel bütçeler ayırarak doğru seçim yapmak zorundasınızdır. Takip edenler çok iyi bilirler ikici el satış yapan siteler sahipleri tarafından çok az kullanılarak ihtiyaç dışı görülmüş objektiflerle doludur. Fotoğraf çekmeye yeni başlayan bir kişiye kesinlikle pahalı lens önermemeliyiz çünkü muhtemelen bunun sonuncunda fotoğraflarında büyük bir gelişim olmayacaktır. Fotoğraf çekmeye yeni başladıysanız veya başlayacaksanız, işin hemen başında ekipman çılgınlığı yapmayın. Mutlaka fotoğraf makinenizi bir kit lens ile alın. Kit lensler DSLR dünyasına giriş ve ilerleme konusunda yol gösterici objektiflerdir. Kit lensler fotoğraf çekmek ile ilgili teknik detayları öğrenene kadar tüketebileceğiniz en iyi lenslerdir. Kit lensler ile çekilmiş birbirinden güzel fotoğraflar için aşağıdaki yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Pahalı (Profesyonel) ve Ucuz Lensler Arasındaki Temel Farklılıklar Nelerdir?
Objektifler/lensler fotoğrafa renk, keskinlik ve kontrast katarlar. Fotoğrafçı uygun teknikle fotoğraf çekme yeteneğine ve fotoğraf çektikten sonra yapılan fotoğraf işleme bilgisine de sahipse lensler arasındaki uçurumlar bir anda çok ama çok ufak bir fark halini alabilir. Buna karşın bir amatör elinde en keskin ve en iyi yapılandırılmış lensle bile bir kötü sonuçlar üretebilir. Kendinizi yeterince yetenekli hissediyorsanız aşağıda bir profesyonel lensin size sunacağı avantajları diğer bir değişle profesyonel lenslerin faydaları bulabilirsiniz.
- Maksimum Diyafram: Pahalı bir lensin en önemli faydası maksimum diyafram açıklığıdır diyebiliriz. Çoğu alt seviye lens maksimum zoom’daki sunduğu diyafram f/5.6’dır. Buna karşın profesyonel lensler kullanıcılarına çoğunlukla f/2.8 veya daha düşük maksimum diyafram sunarlar. Bu durum profesyonel lenslerin ışık toplamada bir adım öne çıkarmaktadır.
- Sabit Diyafram: Çoğu ucuz lenslerin maksimum diyafram aralığı zoom sırasında değişir. Pahalı profesyonel lensler size odak uzaklığı aralığında sabit örneğin f/2.8 gibi diyafram sunarlar. Örnek vermek gerekirse Nikon 55-200mm VR AF-S f/4-5.6G ED fiyat performans olarak çok iyi bir lenstir. Ancak bize sunduğu aralıkta f/4 ile f/5.6 arasında bir diyafram verir. Nikon 70-200mm f/2.8 de ise her aralıkta sabit f/2.8 diyafram almanız mümkündür. Nikon 70-200mm teknik olarak duyulan ihtiyacı maddi anlamda kesinlikle karşılamaktadır. Ancak Nikon 55-200mm ile de çok fazla teknik bir beklentiniz yok ise maksimum faydayı kesinlikle sağlayabilirsiniz.
- Odak Motoru: Pahalı lensler daha hızlı ve sessiz odaklama üreten sessiz dalga motoruna sahiptir.
- Hava Sızdırmazlık: Bütün lensler bir miktar hava sızdırmazlık özelliğine sahip olsalar da pahalı lensler de bu özellik lenslerde kullanılan malzeme kalitesiyle orantılı olarak daha yoğundur. Hava sızdırmazlık özelliği lensi problem yaşamadan daha uzun süre kullanmanızı sağlar. Günümüzde son üretilen lenslerden sırf bu nedenle içinde küf oluşmuş lensler görmek pek mümkün değildir.
- Malzeme Kalitesi: Profesyonel lensler su geçirmez, ısıya ve darbeye dayanıklı üretilebilmektedir. Kullanılan optik ve kaplamalar daha kaliteli malzemelerden üretilmektedir.
- Keskinlik: Bu madde başlık olarak kendini zaten açıklıyor. Profesyonel lensler ucuz lenslere göre daha keskin sonuçlar üretir. Fotoğraf çekerken uygun tekniği kullanırsanız bu fark çok büyük olmayabilir.
- İç Odak: Ucuz lenslerde lensin fiziki uzaklığı zoom yaptıkça değişir. Birçok profesyonel lens de ise lensin fiziki ebadı değişmeden çok daha hızlı odaklanma gerçekleşir.
- Kontrast: Profesyonel lensler ucuz lenslere göre belirgin şekilde daha doygun renkler üretir.
- Chromatic Aberration(Renk Sapması):Profesyonel lensler kenarlarda daha az belirsiz saçaklanma (fringing) üretirler. Fotoğrafı büyük boyutta göstermiyor ya da bastırmıyorsanız bu çok büyük bir problem değildir.
- Renk Farkı: Renk reproduction daki fark azdır. Fakat profesyonel lensler doğal olarak bir miktar daha iyidir.
İlk görüş bildiren siz olun