ND filtre nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Bir fotoğraf ekipmanı olarak ND filtrelerin nasıl kullanıldığına ve bu filtrelerin çeşitlerini ve ışığı azaltma derecelerine göre nasıl numaralandırıldıklarını bu yazıda detaylandırmaya çalışacağız.
Lens filtreleri arasında itibarı en düşük olan ND filtrelerle güneş ışığının yoğunluğunu en doğru şekilde ayarlayabilirsiniz. Yani ND filtrelerin özelliği ışık yoğunluğunu sensöre doğal bir şekilde aktararak renk kayıplarının yaşanmasını engellemektir. Pozlama etkisini düşüren özelliğe sahip siyah ve gri camdan oluşan bu fotoğraf ekipmanına daha detaylı bakalım.
ND Filtre Nedir?
Türkçesi doğal yoğunluk filtresi olarak çevirilen ND filtre açılımı Neutral Density şeklindedir. ND filtre sayesinde dışarıdan gelen ışıklar, doğal bir şekilde lensten geçerek sensöre azalarak ulaşırlar. Bu filtrelerin “neutral” yani “doğal” yoğunluk şeklinde yorumlanmasının en önemli sebeplerinden birisi ise sağlanan bu ışığın azalması aşamasında, renk kaybının olmamasıdır. ND filtre, ışığı doğal şekilde azaltmasıyla yüksek f değerinde diyaframı düşürerek çekimler yapmanıza imkân sağlar.
Tüm bu sebeplerden ötürü ND filtreler doğa ve manzara fotoğrafçıları için vazgeçilmez ekipmanlardan birisidir. Işığın doğal bir şekilde azalması ve yüksek F değerlerinde diyaframı kısarak çekimler yapabilmenizi sağlayan bu filtreler sayesinde gündüz uzun pozlama yapılabilmektedir. Buna bağlı olarak farklı ND filtrelerin kullanım amacı çeşitlilik göstererek farklı fotoğraf çekim teknikleri oluşmuştur.
ND Filtre Çeşitleri Nelerdir?
ND filtre çeşitleri ekipmanın koyuluk derecesine göre değişkenlik gösterir. ND filtrelerin, bir stop ( 2x), iki stop ( 4x), üç stop (8x), altı stop (64x), on stop (1024x) çeşitleri vardır.
- 2x (1 f stop)
- 4x (2 f stop)
- 8x (3 f stop)
- 64x (6 f stop)
- 1024x (10 f stop)
ND filtre çeşitlerini derecelendirmeye göre anlatmak istersek hesaplamalarda şöyle bir mantık kurabilirsiniz. 2x aslında kaç üzeri x 2 demektir ve karşılığında değer olarak 2 verir. 2 üzeri 1 anlamında yani 1 f stop kadar ışığı azaltabileceğini ifade etmektedir. 8x için sorgularsak kaç üzeri x 8 değerini verir. 2 üzeri 3 olacağından burada aslında x değerinin karşılığı 3 olmaktadır. Bu da 3 durak f stop geri gitmektir.
ND Filtre Nasıl Kullanılır?
ND filtreler nasıl kullanılır? ND filtre özellikle uzun pozlama çekimleri ile uğraşan fotoğrafçılar için önemli bir ekipmandır. Arzu edilirse aynı anda cpl polarizer filtreler ile beraber kullanabilirsiniz.
ND filtre ile gündüz uzun pozlama yapabilirsiniz. Manzara fotoğrafları ile uğraşıyorsanız ve akan suyun ipek gibi bir hal alması ve bulanık gözükmesini istiyorsanız ND filtreler ile birbirinden güzel fotoğraflar elde edebilirsiniz.
Gün ortasında ışığın çok fazla olduğu durumlarda alan derinliğini azaltmak için ND filtre kullanılmaktadır. Çok parlak ortamlarda bazen ışığın azalmasıyla birlikte enstantane değerini değiştirmek fayda etmemektedir. Bu durumda kullanılacak bir ND filtre etkisi ile ışık azaltılabilir ve böylelikle diyafram daha açık bırakılarak netlenen öğe arka plandan ayrı tutulabilir.
Gündüz hareket eden öğeleri ortadan kaldırmak için ND filtre kullanılmaktadır. Koyu bir ND filtre ile beraber uzun pozlama süresini uzun tutarak hareketli öğeleri fotoğraftan silebilir ya da bulanıklaştırabilirsiniz.
ND filtre ile yapacağınız fotoğraf çekimleri için tripod kullanımı son derece önemlidir. Deklanşöre el ile basmak yerine uzaktan kumanda veya süreli çekim yapmak daha doğru olacaktır. Her uzun pozlama fotoğraf çekimi için genel tavsiyemiz olan RAW formatındaki çekimleri burada da önemsiyoruz.
Bir fotoğraf ekipmanı olarak ND filtre nedir, çeşitleri nelerdir ve nasıl kullanılır sorularına yanıtlar bulmaya çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Eğer ND filtre satın almayı düşünüyorsanız yorumlarınızda belirtirseniz çeşitli filtre modelleri açısından yardımcı olmaya çalışırız.
İlk görüş bildiren siz olun