National Geographic Society bu ay 125. yılını kutluyor. Bakış açısını çok uzun zamandır sarı bir pencereden bakar gibi anlatan bu oldukça popüler topluluk, 125 sene önce ilk kez Ekim 1888 yılında yayınlandı. Tabi o zamanlar National Geographic’in hiç fotoğraf içermediğini ve bilimsel bir dergi olarak çıktığını belirtmek gerekiyor. İlk günlerinde oldukça küçük bir okuyucu kitlesine sahip topluluk, uzun bir yol kat etti ve bugün dünya genelinde aylık 8 milyon aboneye ulaşıyor. Yine belirtmemiz gerekirse ilk günlerinde hiç fotoğraf içermeyen bu topluluk, bugün mükemmel fotoğraflar sunan oldukça prestijli bir konuma sahiptir.
Teknolojinin gelişmesi ve okuyucularının yaklaşımı sayesinde National Geographic’in de fotoğrafa yaklaşımı değişti. 20. yüzyılın ilk yıllarında siyah-beyaz ve renkli tonlardaki fotoğrafların ilk kullanımını gördüğümüz National Geographic dergisi, 1920’lerde ve 1930’larda renkli fotoğraf kullanımı artırmıştır.
1960’lardan itibaren dergi tamamen renkli bir görünüme kavuşmuş ve 1963 yılında Neil Armstron’un çektiği Ay’da yürüyen meşhur “Edwin -Buzz- Aldrin” fotoğrafını kapak yapmıştır. Ardından bir diğer meşhur kapak Afgan Kızı ile 1985 Aralık sayısıyla dergi tarihindeki en ikonik kapak fotoğrafını sunmuş ve akıllarımıza yer etmiştir.
National Geographic Society 125. Yıl özel sayfasını ziyaret ederek 125. yıla ilişkin birbirinden güzel fotoğrafları, hikayeleri ve videoları izleyebilirsiniz. National Geographic Society 125 Celebrating 125 Years
İlk görüş bildiren siz olun