Fotoğrafçılığı bir sanat, bilim ve pratik olarak yorumladığımızda, basit bir şekilde görüntünün kaydedilmesi ve fotoğrafa dönüşerek belgelenmesi olarak nitelendirebiliriz. Yaklaşık iki yüzyıldır sadece profesyoneller tarafından yapılan ve karmaşık teknik işlemlerden geçen bir sanat dalı olarak yorumlanabilecek fotoğrafçılık, günümüzde anlık ve daha erişilebilir dijital ortamlara kadar değişim göstermiştir.
Her geçen gün gelişen bir ivme ile akıllı telefonlardaki kamera teknolojisi, fotoğraf çekmek ve çevrimiçi yayınlamak için fazlasıyla yeterlidir. “Mobil fotoğrafçılık” fotoğrafların nasıl çekildiğine dair bir değişiklik gerektirmediği için giderek artan sayıda insan tarafından kullanılan ve aynı oranda paylaşılan bir yapıya sahiptir. Bunun yanısıra profesyonel fotoğraf makineleri ve beraberinde getirdiği teknik detaylara hakim olmadan, gündelik yaşantıyı tüm doğallığıyla yansıtmak için, mobil fotoğrafçılık ayrıca cazip hale gelmektedir.
Mobil fotoğrafçılık genel olarak geleneksel fotoğraf topluluklarında kabul görmese bile, mobil cihazlardaki kameraların her yeni modelde daha iyi ve daha gelişmiş hale gelmesi ve üretilen fotoğrafların hem kalite hem sanatsal açıdan farklılık göstermemeye başlamasıyla, yakın gelecekte ciddi anlamda kabul göreceğine hiç şüphe yok.
Mobil Fotoğrafçılılk ve Avantajları
Türkiye’de ve dünyada akıllı telefon kullanıcılarının sayısı ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Ancak, birçoğu kullandığı mobil cihazının sağladığı avantajlardan habersiz. Daha doğrusu fotoğraf çekim teknikleri açısından edinilmesi gereken bilgileri uygulamadan, çekilmek istenen fotoğraf ile ilgili gerekli teknikler uygulanmadan işlem yapılıyor. Yine de mobil fotoğrafçılık açısından kullanıcı tarafında fotografik bilgi ile harmanlandığında sayısız avantaj mevcut.
Bunların başında ise fotoğraf çekmek için kullanılan ekipmanlar geliyor. Özellikle büyük sayılabilecek DSLR fotoğraf makineleri ile sonra işlenmek üzere çekilen RAW fotoğraflar, kişinin tek bir fotoğraf üzerinde son aşamaya kadar uzun bir zaman harcamasına neden olabiliyor. Tabii ki buna fotoğraf düzenleme uygulamaları ve photoshop aşamasını da ekleyebiliiriz.
Mobil fotoğrafçılık etkin kullanıldığı takdirde bilgisayar başında harcanan zamanı elimine edebiliyor. Akıllı telefon veya tabletler üzerindeki mobil fotoğraf düzenleme uygulamaları sayesinde, birkaç dokunuşla aynı fotoğraf düzenleme işlemini yapabiliyorsunuz.
Yine ekipman konusuna dönersek, mobil fotoğrafçılık tek bir cihaz üzerinden birçok işi yönettiğinden lens çeşitleri, filtreler, tripodlar ve pozometrelerden de kurtulmuş oluyorsunuz. Yani ekipman masrafı ve oluşan ekipman ağırlığından kurtulmuş oluyorsunuz. Bunun yanısıra dikkat çekmeden fotoğraf çekip doğal görünümü yakalayabiliyorsunuz. Mobil fotoğrafçılık bu anlamda sık fotoğraf paylaşımını sevenler için fotoğraflarını sergileyebilecekleri geniş, ücretsiz bir alan sunuyor.
Sonuç olarak kullanılan cihaz açısından çekilen bir fotoğraf, mobil fotoğrafçılık kapsamına girse bile fotoğraf hala bir fotoğraftır. Devam edecek!
Görüşler
Bir yorum var“Mobil Fotoğrafçılık Nedir, Nasıl Kullanılır?”