Manuel çekim modu, dijital SLR fotoğraf makinesi üzerinde yer alan pozlama modlarından birisidir. Manuel çekim modu Nikon DSLR fotoğraf makinelerinde İngilizce “Manual” kelimesinin tam karşılığı olarak “M” harfiyle ifade edilir.
Manuel çekim modu bir pozlama çekim modudur ve fotoğrafçının doğru pozlama yapabilmek için uygun gördüğü enstantane ve diyafram değerlerini ISO ile beraber atadığı moddur. Manuel çekim modu özellikle ileri seviye kullanıcıların artık fotoğraf makineleri üzerinde söz sahibi olduklarını ve mevcut ışığa göre tüm ayarları kendilerinin yapabildikleri tabir-i caizse “Mükemmel” moddur.
Manuel Çekim Modu Nedir, Nasıl Kullanılır?
Manuel çekim modu, fotoğrafçının diyafram, enstantane hızı ve ISO değerini birbirinden bağımsız bir şekilde kullanarak istediği pozlamayı yapabildiği bir çekim modudur.
Manuel çekim modu seçildikten sonra, fotoğrafçı çekmek istediği karenin ışık ve diğer bileşenlerine göre gerekli seçimleri yaparak fotoğrafı oluşturur. Eğer çekilmek istenen fotoğrafta alan derinliği önemliyse diyafram, pozlama süresi önemliyse o zaman enstantane hızı üzerinde yoğunlaşacaktır. Bu pozlama değerlerini oluşturduğu bir ortam düşük ışıklıysa ve flaş kullanmak istemiyorsa yüksek ISO değerlerini tercih edebilir, ya da uzun pozlama yapıyorsa daha uzun enstantane hızlarını kullanabilir.
Manuel çekim modu, fotoğrafçıya mevcut ışık ve ortama göre diyafram, enstantane ve ISO’yu beraber kullanabileceği bir özgürlük verir.
(M) Manuel Çekim Modu Nasıl Seçilir?
Manuel çekim modu diğer ileri çekim modları gibi kullandığınız DSLR fotoğraf makinesinin üst kısmında “mode dial” olarak bilinen teker üzerinde “M” harfi ile bulunabilir. Öncelikle mod tekerini “M” harfine getiririz, ardından yukarıda bahsettiğimiz özelliklerden istediklerimizi, makine üzerinde bulunan diğer butonlar yardımıyla değiştirebiliriz.
Manuel modda pozlama durumunu takip edebilmeniz için vizörde ve LCD ekran üzerinde pozlama göstergesi (+, 0, – )mevcuttur. Doğru pozlama için bu göstergede doğru değer ortan noktadaki sıfır değeridir. Eğer gösterge azalıyor veya çoğalıyorsa o zaman ışık az veya fazla demektir. Bu durumda doğru pozlayacak şekilde diyafram, enstantane ve ISO değerlerinde değişiklik yapmanız gerekebilir.
Manuel Çekim Modu Ne Zaman Kullanılır ve Avantajları Nelerdir?
Yeni bir DSLR fotoğraf makinesi aldınız ve uzun bir süre otomatik (AUTO) mod ile vakit geçirdikten sonra Program modunu kullanarak flaş, ISO değeri, beyaz dengesi ve pozlama telafisi gibi bileşenleri kontrol etmeyi öğrendiniz. P moduna ek olarak diyafram öncelikli ve enstantane öncelikli modları uzun bir süre kullandınız.
O zaman sizin için tam Manuel çekim modu kullanmak artık zor olmayacaktır. Hem kullandığınız fotoğraf makinesini her açıdan tanıdığınız hem de istenilen pozlama değerlerini makinenin ataması yerine kendinizin belirleyebileceği durumlarda Manuel çekim modu sizin tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.
İlk görüş bildiren siz olun