Nasıl daha net ve keskin fotoğraflar çekilir? Genelde fotoğraf çekmeye yeni başlayan herkesin sıkça sorduğu soruların başında gelir “nasıl daha keskin fotoğraflar çekebilirim?“.
Bu yazıda net ve keskin fotoğraflar elde etmenizi sağlayacak bilgiler vermeye çalışacağız. Bunun için fotoğraflamak istediğimiz konunun detayı önem taşımaktadır. Fotoğrafçı olarak bizim konuya odaklanmamız kadar, fotoğrafın net ve keskin olmasını sağlayacak unsurları da beraberinde üretmemiz gerekir.
Bu yüzden keskin fotoğraflar elde etmek için altın kural olan fotoğraf makinesini doğru tutmak başta olmak üzere, vizörden bakarken seçtiğiniz netleme noktalarının konuya odaklanmış olması, fotoğraf çekilen ortam ışığı ve diğer teknik ayarlara kadar tüm bileşenlerin doğru sağlanması gerekmektedir.
Keskin Fotoğraflar Nasıl Çekilir?
Fotoğrafların bulanık ve flu çıkmasına sebep olan birçok etken bulunmaktadır. Genelde yetersiz ortam ışığı, olması gereken enstantane değerlerinden daha yavaş enstantane kullanılması durumunda ortaya çıkan titreşim ve sarsılmalar net ve keskin fotoğraflar elde edilememesinin başlıca sebeplerindendir.
Genelde fotoğraf makinesini titreten bir yapıya sahip bir kişiyseniz o zaman enstantane değerlerini 1/200 – 1/250 civarında tutmanızı tavsiye ederiz. Bunun için enstantane öncelikli mod kullanarak enstantane hızı için rahat ettiğiniz değeri kolayca atayabilir, doğru pozlama için gereken bileşenleri enstantaneyi sabitledikten sonra yapabilirsiniz.
Bazı durumlarda fotoğrafını çekmek istediğiniz konular daha hareketli objeler içerebilir. Bu tarz durumlarda daha kısa pozlama değerleriyle çekimler yapın. Eğer 1/200 yeterli olmuyorsa yavaş yavaş (1/500 ve üstü gibi) daha hızlı enstantane değerlerine yükseltebilirsiniz.
Keskin fotoğraflar elde etmek istiyorsak odak noktasını doğru seçmeliyiz ve istenilen yeri netlemeliyiz. Odak noktasının yanlış seçilmesi sonucu fotoğraflar netliğini kaybeder. Kullanılan DSLR fotoğraf makinesinin otomatik netleme noktalarına alışmanın yanısıra, özellikle Nikon’un matrix ölçümleme modunda çekim yapılıyorsa, deklanşöre yarım basıldığında çıkan netleme noktalarından emin olduktan sonra çekimin gerçekleştirilmesi fotoğrafta istenilen alanların net ve keskin çıkması için önemlidir.
Diğer taraftan konuya odaklama yapılmadan önce kadrajın belirlenmesi çok önemlidir. Henüz fotoğrafa konu olacak objeler belirlenmeden odaklanılıp sonra kadraj belirlendiğinden netleme alanlarında kaymalar yaşanabilir. Bunun için kadrajda netleyeceğiniz yere en yakın noktaları kullanmak doğru olacaktır. Tabi önemli olan burada netleme yapıldıktan sonra kadrajı değiştirmeden direkt olarak fotoğrafı çekmektir.
Keskin fotoğraflar net ve detay gösteren fotoğraflardır. Nasıl daha net ve keskin fotoğraflar çekilir diye merak ediyorsanız o zaman yukarıda bahsettiğimiz üç ana başlığa dikkat etmeniz gerekmektedir. Bunlar fotoğraflanmak istenen konuya kötü odaklanma, konunun hareketli olması ve bizim ya elde çekim sınırını zorlayarak ya da fotoğraf makinesini titreterek çekim yapmamızdır. Eğer ilk etapta bu üç konuya dikkat ederseniz daha net ve keskin fotoğraflar elde edebilirsiniz.
İlk görüş bildiren siz olun