İkinci el lens alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kullanılmış veya yeni fotoğraf ekipmanı almayı düşünüyorsanız bu yazıda özellikle ikinci el lens alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir listeliyoruz.
Hepimizin amacı daha güzel fotoğraf çekmek ve bunun için, hem fotoğraf makinesi hem de lens olarak belirli bir kalitedeki ürünleri tercih etmek oluyor. Fotoğraf dünyasındaki ürün sirkülasyonuna baktığımızda, kullanılan fotoğraf makinelerine göre lens çeşitliliği çok daha fazla olmaktadır. Portre için sabit odaklı keskin prime lensler veya manzara fotoğrafı çekmek için geniş açı lensleri tercih ederiz. Ya da kuş, aksiyon ve vahşi yaşam için telefoto zoom lensler arasında seçimler yaparız.
Çoğunlukla bir fotoğraf makinesi fiyatında olan bu objektifler için kendi ürün yelpazemizi genişletirken ciddi harcamalar yaparız. İhtiyaçlarımıza göre değişiklikler düşündüğümüz aşamada ikinci el lens satın almak için arayışlara gireriz. Lensleri sıfır alabileceğimiz gibi ikinci el yani kullanılmış olarak da alabiliriz. Peki ciddi fiyat skalasına sahip bu fotoğraf ekipmanı için güvenilir ve doğru alışverişi nasıl yapabiliriz. Bu yazıda ikinci el lens alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir bu konulara değineceğiz.
İkinci El Lens Tercih Etme Nedenleri
Giriş kısmında bahsettiğimiz gibi sadece bir tane fotoğraf makinesi (iyi bir gövde) alırız ancak beraberinde en az iki ve daha üstü lens sayısı ile fotoğraf çantamız çeşitlenir. Lensler kullanım alanına göre çeşitli filtreler ve aksesuarları da beraberinde getirir. Peki neden ikinci el lens tercih edilir?
“Maliyet” dediğinizi duyar gibiyim. Evet fotoğrafçılık güzel bir hobi ancak ilerleme aşamasında çeşitlenen ekipmanlar, kullanıcı tarafında bütçeyi zorlayacak noktaya kolayca gelebiliyor. Bugün, özellikle iyi kalitede full frame uyumlu bir lens almak isteseniz çok ciddi paralar harcamak zorunda kalırsınız. Hatta bu rakam kullandığınız kameranın değerini de kolayca aşabilmektedir. Özetle kullanıcı tarafındaki ekipman bütçesinin en iyi yönetilme şekli, daha uygun fiyatlı, temiz, kullanılmış ikinci el lensler satın almaktır.
Bu kısa giriş ve özetten sonra hangi fotoğraf makinesi ve lens üreticilerinin ikinci el objektifleri var bakalım. Tabii ki her lensin ikinci elini bulamayabilirsiniz. Özellikle kendi alanında sirkülasyonu çok olmayan lensler, tekrar pazarda yer edinemeyebiliyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, genelde değişen fotoğraf makineleri olurken, kendini ispatlamış lensler ise fotoğraf çantalarında sıklıkla bir üst model kameraları bekliyor. Bunun yanısıra ülkemizde satışı fazla olmayan lenslerin ikinci elini bulmanız da bir hayli zor olabilmektedir. Ancak günümüzde yurtdışı fotoğraf dükkanlarının (Amazon, B&H Photo, Adorama gibi) uygun gönderi ücretleriyle, çeşitli lensleri tedarik etme durumları olduğundan, artık ikinci el pazarında çok yaygın olmayan objektifleri görebilmekteyiz.
Markalarda İkini El Lensler Hangileri ve Güvenli Alışveriş Nasıl Olmalı
Peki markalarda hangi ikinci el lensler bulunabilir ve güvenli olarak nerelerden alışveriş yapabiliriz. Öncelikle, tahmin edeceğiniz üzere dağıtımı ve satışı en fazla olan lensler hangileriyse tekrar ikinci el pazarında yer edecek olan ürünler onlar olacaktır. Evet kit lensler bu konuda en yaygın ve değişimi en çok yapılan ürünlerdir.
Canon ve Nikon’un giriş seviye DSLR fotoğraf makineleri genelde 18-55mm, 18-105mm veya 18-135mm kit lens ile sunulduğu için ikinci elde satışta oldukça sık bulunmaktadırlar. Bu lensler kullanıcılara bir müddet hizmet ettikten sonra yerini genelde sabit f/2.8 değerine sahip daha kaliteli objektiflere ya da farklı ihtiyaçlara göre sabit odaklı veya geniş açı lenslere dönüşmektedir.
Buradan yola çıkarak genelde hangi ürünleri bulabiliriz sorusuna karşılık aşağıdaki tespitleri yapabiliriz.
- Canon ve Nikon kit lensleri bulmak her zaman çok daha kolaydır. AF-S, EF veya EF-S lensler çeşitli fiyat aralığında bulunabilmektedir.
- Canon ve Nikon lensler hem ucuz hem de pahalı modellerle sirkülasyonu çok fazladır. Oldukça kaliteli L-serisi Canon lensleri veya Nikon’un rüya takımı serisini çok zorlanmadan bulabilirsiniz.
- Zoom lensler prime lenslere göre pazarda daha hareketlidir. Yine de özellikle Fujifilm XF lenslerinde prime çeşitliliği çok fazladır.
- Fujifilm Türkiye’nin fiyat politikası Amerika ile aynı ve taksit avantajı olduğundan özellikle son yıllarda ülkemizde hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesine ulaştı. Bu yüzden Fuji’nin aynasız fotoğraf makineleri için 18-55mm kit lensi ve sabit odaklı objektiflerini bulma olasılığınız oldukça fazladır.
İkinci El Lens için Güvenli Alışverişi Nasıl ve Nereden Yapabilirim
İkinci el lensler için güvenli alışveriş ve ürün teminini yapabileceğiniz çeşitli adresler bulunmaktadır. Sahibinden.com başta olmak üzere çeşitli alışveriş sitelerinde benzer dükkanları görebilirsiniz. Yine de sahibinden kullanım ve yaygınlık olarak en güzel ortamı sağlamaktadır. Burada tüm ürünlerin ikinci el ve sıfır olarak fiyat ve durumlarını görmeniz mümkündür. Bu sayede hem ilgilendiğiniz ürünün fiyatı hakkında piyasayı öğrenebilir, eğer alıcıysanız aklınızda ödemeniz gereken ücreti belirleyebilir ya da satıcıysanız ilanınızı buna göre hazırlayabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi genellikle Canon uyumlu lensler ve Nikon uyumlu lensler bulmak burada da çok daha kolaydır.
Fotopedi olarak satışı devam eden ikinci el fotoğraf makinesi ve lensler için hazırladığımız bir tablo bulunuyor. Devamlı değişen bu tabloda yine Canon ve Nikon ağırlıklı objektifleri bulmanız mümkün. Tabloda bulunmayan ürünleri mail ile sorabilir ve fiyat isteyebilirsiniz. Ek olarak Fotopedi’nin Facebook grubunda ürünlerinizi satmak için ilan verebilir, aradığınız ürünler için başlık açıp fiyat sorgusu yapabilirsiniz.
İkinci El Lens Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Eğer sahibinden.com adresinden GET işlemi ile ikinci el lens satın alma işlemi yapıyorsanız (yani fiziki olarak elden bakıp almıyorsanız) platformun sağladığı 3 gün inceleme ve buna göre onay süresi bulunuyor. Yani fotoğraf makinenize takıp acele etmeden gerekli kontrolleri yapabilirsiniz. Aşağıdaki listede hem evde bu kontroller aşamasında hem de satıcıyla yüzyüze geldiğinizde dikkat etmeniz gerekenleri sıralamaya çalışacağız.
1- Lensin Kozmetik Durumunu İnceleyin
Lensin önünde veya arkasında olan çizikler sizi rahatsız edebilir. İkinci el lenslerde ön veya arka camda çizikler olup olmadığını kontrol edin. Kullanıcı tarafında bir filtre kullanımı olmamışsa lensin özellikle ön kısmında çizikler oluşabiliyor. Bunun elbette görüntüye bir etkisi bulunmamaktadır.
2- Lensi Makinenize Takın ve Çekimler Yapın
Lensi fotoğraf makinenize takın ve diyaframı f/8 üstü f/11 – f/13 gibi bir değere getirerek çekimler yapın. Gökyüzü ve düz duvar gibi alanlardan fotoğraf alın. Böylelikle lensin keskinlik ve netlik kontrollerini yapmış olursunuz. Çektiğiniz fotoğraflara daha detaylı bakmak isteyebilirsiniz. Bu yüzden yanınıza laptop alıp, bakabilirsiniz.
3- Seri Çekimler Yapın ve Otomatik Netleme Yapın
Lensi test için kullanırken etrafınızdaki çeşitli alanlara yönelerek seri çekimler yapın. Öne ve arkaya otomatik netleme yapın. Bu sayede lensin netleme problemi olup olmadığını kontrol edin.
4- Netleme ve Zoom Halkalarını Kontrol Edin
Lens ile çekimler yapıyorsunuz. Manuel netleme yapın. Önce netleme halkasını kullanın, öne ve arkaya yakınlaştırıp, uzaklaşın. Tam dönebilir olduğuna ve özellikle makine ile koordinasyonuna bakın.
Sonuç
Kullanılmış veya yeni fotoğraf ekipmanı almayı düşünüyorsunuz bu yazıda sizlere ikinci el lens alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Tercihlerinizi belirlerken çekmek istediğiniz fotoğraflar ya da ilgilendiğiniz fotoğrafçılık türüne göre uygun lenslere bakmanız birincil önceliğiniz olmalıdır. Alışveriş aşamasında ikinci el lens satın alırken güven ortamını maksimum sağlayabilmek adına satıcı ile olan iletişiminizi samimi bir ortamda gerçekleştirmeniz ve yukarıda saydığımız detayları uygulayarak içinize en çok sinen ürünlerde karar kılmanız doğru olacaktır. Eklemek istedikleriniz ya da düzeltmeler için her zaman yorumlarınızı bekliyoruz.
İlk görüş bildiren siz olun