Harika bir doğaya ve tarihi yerlere sahip olan Bitlis, fotoğraflamanıza olanak sağlayan en güzel şehirlerimizden bir tanesidir. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Bitlis, doğasının yanı sıra yemek kültürü et ve hamur işi olarak da çok geniş bir yelpazeye sahiptir.
Bitlis yöresel yemekleri çeşitliliği seyahat etmek için gelen kişileri daima büyüleyen bir özelliğe sahip. Mutfakta yer alan yemekler direkt olarak şehri temsil etmektedir. Farklı yemek kültürünün yanı sıra, eski kültürü devam ettirirken modern bir sofra anlayışı şehirde hakim oluyor. Yer sofrasında yemek yiyen şehir halkı, bilinenin aksine her kişi için ayrı tabakla yemek yerler. Hatta şehirdeki kültürün içerisinde halkın ortak tabaktan yemek yemesi ayıp olarak nitelendirilmektedir. Sofra kültürü içerisinde yalnızca salata ve meze gibi tatlar aynı tabak içerisinden yenilebiliyor.
Yörede yaşayan halk et yemeğine ağırlık veriyor ve yöresel yemeklerin neredeyse hepsi içerisinde et çeşitleri bulunuyor. Bitlis yöresel yemekler içerisinde et yemekleri bol olsa da farklı lezzetler de yer alıyor. Bitlis’in birbirinden lezzetli bazı yöresel tatlarını sizler ile paylaştık;
İçleri Isıtan Bir Lezzet: Corti Aşı
Bitlis yöresel lezzetlerinin ilk sırasında corti aşı yer alıyor. Bu yemeği özel kılan ise içerisinde kullanılan etin kemiği ile birlikte pişiriliyor olmasıdır. Özellikle Bitlis yöresinde kemiğin yemeğe verdiği lezzetin daha güzel olduğuna inanılır. Bu yemek de kemik ile özel olarak lezzetlendirilen ve tadanı büyüleyen bir haldedir. Yörede yaygın olarak yapılan bu yemek yoğun bir kıvam halinde yapıldığı zaman ana yemek, sulu bir şekilde yapıldığı zaman ise çorba olarak tüketilebiliyor. Üzerine serpiştirilen nane ile birlikte yemek daha lezzetli bir şekilde kişilere sunuluyor.
Dillere Destan: Büryan Kebabı
Bitlis denilince akla gelen lezzetlerden bir tanesidir ve özellikle şehirde tadılması gereklidir. Bitlis’teki yöre halkının evlerinde tandırlar yer alır. Bu yemek ise o tandırlarda özel olarak pişirilir. Ağırlıklı olarak Ramazan aylarında tercih edildiği için o aylarda ziyaret edilince tadılması mümkün oluyor. Ancak tarifi ile birlikte de evinizde lezzetli bir büryan yapmanız mümkündür. Kebaba benzer bir şekilde yenir ve oldukça doyurucudur. Yemeğin içerisinde kullanılan kuzu eti ile birlikte oldukça benzersiz bir tadı vardır.
Hayranlık Uyandıran: Bitlis Köftesi
Bitlis’e ait lezzetlerden bir tanesi de yöre halkına ait olan özel yapım köftelerdir. Köftenin dış görünüşü bir içli köfteyi andırır, özellikle misafirlere ikram edilen bir yemektir. Köftelik bulgur bu yemeğin ana malzemesidir ve yöreye ait baharatlarla köfte lezzetlendirilir. Bu lezzeti, diğerlerinden farklı kılan ise haşlanarak pişirilmesidir. Tadı ise oldukça özgündür ve lezzetli bir halde servis edilir.
Farklı Lezzet Arayanlara: Keledoş
Bitlis yöresel yemekleri içerisinde bulunan Keledoş, bölgedeki halk tarafından oldukça sevilerek yenilir. Yöredeki halk tarafından en çok yapılan yemeklerden birisidir ve sıklıkla mutfaklarda pişirilir. Bu yemekte de yörenin diğer yemeklerinde olduğu gibi kuzu eti kullanılır. Kuşbaşı halinde doğranan et, bölgede hakim olan tarım ürünü buğday ile birlikte pişirilir. Yemek sunulacağı zaman üzerine yoğurt dökülür ve yemeğe özel olarak yapılan bir sos ile servis edilir. Yemeğin üzerindeki sos ise yemeğin tadındaki en önemli dokunuştur. Siz de keledoş ve diğer tüm yemeklerin tarifleri için https://tarifdefteri.net/ adresini ziyaret edebilir ve sofralarınızı bu mükemmel tatlar ile donatabilirsiniz.
İlk görüş bildiren siz olun