HDR fotoğraf nasıl çekilir ve HDR fotoğraf çekim teknikleri nasıldır? Bu yazıda kısaca HDR fotoğraf konusuna değineceğiz. Öncelikle HDR nedir hatırlayalım.
HDR (High Dynamic Range), kadrajın aynı olduğu ve farklı pozlanmış 3-5 veya 7 fotoğrafın yazılım aracılığıyla karanlık ve aydınlık yerleri belli bir mantık dahilinde yeniden değerlendirilerek dördüncü ve göze hitap eden tek bir fotoğraf haline getirilmesidir.
Kısaca HDR fotoğraf nedir için verilebilecek cevap ise oluşan fotoğraftaki aydınlık yüzey ile karanlık yüzey arasındaki ışık şiddetinin farkıdır.
HDR çekimler sayesinde ışık yoğunluğunun homojen dağılmadığı ve yukrıda bahsettiğimiz gibi karanlık ve aydınlık bölgelerin fazla olduğu, özellikle ters ışıklı ortamlarda yapılan çekimler, her fotoğraf karesinde ışık değerleri farklı şekilde optimize edilerek dengeye getirilir.
Eğer pozlama yapmayı biliyorsanız ve pozlama telafisi konusunda yeterli bilgiye sahipseniz o zaman HDR fotoğraf çekmek için tüm bilgilere sahipsiniz demektir. Bunun için pahalı ekipmanlara ihtiyacnız olmadığını belirtelim. Hemen her dijital fotoğraf makinesi ile HDR fotoğraf oluşturabilirsiniz.
Ayrıca HDR fotoğraf çekmek ilginizi çekiyorsa o zaman her zaman RAW formatında çekim yapmanın, özellikle fotoğrafın işlenmesi aşamasında sağladığı kolaylıklar açısından JPG formatına göre tercih edilmesi gerektiğini belirtmeliyiz.
HDR Fotoğraf Çekmek için Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?
Fotoğraf çekmeye yeni başlayan herkes gibi artık belli aşamalardan geçtiğinizi ve yeni teknikler denemenin zamanı geldiğini düşünüyorsunuz. Bunun için önünüzde HDR fotoğraf çekmek var ama nasıl bir yol izleyeceğinizi bilmiyorsanız.
Doğru pozlama için gerekli bileşenler olan diyafram, enstantane hızı ve ISO değerlerini birbirinden bağımsız bir şekilde kullanarak istediğiniz görüntüyü elde edebildiğinizi düşünürsek, ihtiyacınız olan tek şey pozlama telafisi ve EV değerleri ile uğraşmak olacaktır. Aşağıdaki örnek size bir fikir veriyordur ama konuyu biraz daha detaylandıralım.
HDR Fotoğraf Çekmek
Öncelikle hatırlarsanız net fotoğraf çekmek, keskin ve görüntü kalitesi yüksek fotoğraflar elde etmektir demiştik. Elinizden geldiğince, doğal ISO hassasiyeti olarak fotoğraf makinenizin sağladığı en düşük (ISO 100 – 200) ISO değerleri ile çekim yapın.
Diyelim üç kare fotoğraf çekeceksiniz. HDR tekniğindeki temel mantık koyu ve açık alanlar arasındaki dengeyi sağlamaktır. Bunun için -2, 0 ve +2 gibi üç farklı pozlama değeri ile çekimlerinizi yapabilirsiniz. İyi bir sonuç için doğru çekilmiş fotoğraflara, doğru şekilde bu teknik uygulanmalıdır. Yani karanlık ve aydınlık bölgeleri EV değerleri ile dengeleyerek çekim yapmanız gerekmektedir.
HDR Fotoğraf Çekilirken dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bir HDR çekiminde en çok dikkat etmeniz gereken kadrajın değişmemesidir. Bunun için fotoğraf karesinde hareket olmaması gerekmektedir. Bu yüzden çok rüzgarlı havalar ve (insan, hayvan gibi) hareket eden öğeler olmamalıdır.
- Fotoğraf makinesinin hareket etmeden durması ve mümkünse Tripod kullanmak önemlidir.
Çekilen fotoğraflar bilgisayarda HDR fotoğraf oluşturmak için kullanılan yazılımlara aktarılarak istenilen final fotoğraf oluşturulabilir. HDR fotoğraf oluşturmak için ihtiyacınız olan programlara ayrıca değineceğiz. Arzu ederseniz HDR Çekim için Makine Ayarlarına bakabilirsiniz.
İlk görüş bildiren siz olun