Gece fotoğrafı oluşturmak ve hava karardıktan sonra fotoğraf çekmek zor ve özellikle ekipmanınızın yetmeyeceği durumlar yaratabilmektedir? Bu yazımızda gece fotoğrafı çekmek ilgili faydalı olabilecek bazı detayları bulacağınızı düşünüyoruz.
Fotoğraf, kompozisyon gücünü yansıtabildiğimiz en önemli alanlardan birisidir. Fotografik bir bakış açısına sahip olabilmek elbette zaman isteyen ve uğraş gerektiren bir süreçtir. İyi fotoğraf çekmeyi öğrenmek zaman ister ancak bazı durumlar vardır ki fotoğraf çekim teknikleri açısından bilgi ve birikim gerektirir.
Gece fotoğrafı ve gece fotoğrafçılığı açısından bakarsak neredeyse teknik bilginin maksimum düzeyde kullanıldığı alandır. Bu yüzden amatör anlamda ilk kez uğraşıldığında ortaya çıkan gece fotoğrafı bulanık veya flu gözükebilir. Bu yüzden teknik beceriyi geliştirmek ve sık pratik yaparak gece fotoğrafçılığımızı geliştirebiliriz. Gece fotoğrafçılığı için teknik ekipman ve fotoğraf makinesi ayarlarına yazının devamında değineceğiz.
Gece Fotoğrafı Nedir? Nasıl Çekilir?
Geceyi tanımlamamız gerekirse gün batımından sonraki 30-60 dakika sonrasından başlayan ve gün doğmadan önceki 30-90 dakika öncesine kadar devam eden zaman dilimi diyebiliriz.
Bu noktada karıştırmamamız gereken bir detay ise mavi saat olarak bilinen ve genelde akşam fotoğrafçılığını ifade eden zaman diliminden sonraki zamanda gece fotoğrafçılığı üzerine çekimler yapılabilir.
Gece fotoğrafı çekmenin en büyük zorluklarından birisi ışık kaynaklarının oldukça az olmasıdır. Bunun birincil sebebi olan doğal ışık kaynağımız güneşin olmaması ama buna rağmen ay ve yıldızların geceye renk katması yer değiştirmektedir. Elbette şehrin veya gecenin güzel tarafını aydınlatan çok sayıda tungsten, floresan, flaş ışığı gibi yapay ışık kaynağı mevcuttur.
Gece Fotoğrafı Nasıl Çekilir?
Her şeyden önce yetersiz ışık kaynağı sorununun üstesinden gelebilmemiz için yanınızda bir adet tripod bulundurmanız gerekiyor. Gece fotoğrafı çekerken ortam ışığı az olduğundan uzun pozlama süreleri kullanmamız gerekecek. Hiçbir şey anlaşılamayan fotoğraflar üretmek istemeyiz.
Eğer net fotoğraf çekmek istiyorsak hiçbir şekilde fotoğraf makinesini sarsmayacağız ve titretmeyeceğiz. Bu yüzden elde çekim sınırınızı bilin. Genelde fotoğraf makinesini titreten bir yapıya sahip bir kişiyseniz o zaman enstantane değerlerini 1/200 – 1/250 civarında tutmanız gerekir. Genel kabul edilen titretmeden elde çekim sınırı ise 1/60 şeklindedir. Bu durumda minimum 1 saniye bile pozlama yapmak söz konusu olacaksa mutlaka tripod kullanmamız gerekecektir.
Gece fotoğrafı çekmek bir anlamda uzun pozlama yapmak demektir. Uzun pozlama yaparken sensöre daha fazla ışık toplamak için enstantane hızını ayarlayınca ve diğer ayarları dengeli yapmamız durumunda fotoğrafınızın göze daha hoş gözükmesini sağlarsınız. Gece fotoğrafı çekerken kalitesi yüksek fotoğraflar elde etmek için standart olarak en düşük ISO değeri ile çekimlere başlayın.
Mevcut ışık şartlarına göre doğru pozlama yapabilmek manuel çekim ayarlarını kullanarak diyafram ve enstantane seçimlerinizi yapın. Manuel çekim modu esnasında deklanşör yerine uzaktan kablolu ya da kablosuz kumanda kullanarak gece çekiminizi gerçekleştirin.
Gece fotoğrafçılığı emek ister ve pozlama süreleri arttıkça gündüz saatlerindeki gibi seri fotoğraf üretmek için kolay bir zamana sahip olamazsınız. Bu yüzden her pozlama aşamasından önce yukarıda bahsettiğimiz detayları uygulayarak harcadığınız zamanı değerli kılacak fotoğraflar oluşturabilirsiniz.
İlk görüş bildiren siz olun