Histogram Nedir? Fotoğrafçılıkta Nasıl Kullanılır?

Histogram, fotoğraf çekimi veya sonrasında fotoğrafı detaylı bir şekilde inceleyebilmenizi, anlayabilmenizi sağlayan en önemli değerlendirme grafiklerinden birisidir.

Aslında matematiksel bir terim olarak karşımıza çıkan histogram, fotoğrafçılık alanında piksellerin ışık değerleri ile oluşturulmuş grafiğinden başka birşey değildir. Bu sayede fotoğraflarınıza ait hızlı değerlendirmeler yapabilir ve buna göre makine ayarlarıyla oynayarak ışık değerlerini tekrar gözden geçirebilirsiniz.

Histogram kelimesine anlam olarak baktığımızda Yunanca histos ve gramma kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş “dikey dikdörtgen sütunlarla grafik oluşturmak” şeklinde açıklayabiliriz. Şimdi gelin fotoğrafçılıkta histogramın kullanım alanlarına bakalım.

Fotoğrafta Histogram Nasıl Kullanılır?

Fotoğraf çekim tekniklerinin başında gelen ve ISO ve diyafram ile 3 temel bileşeninden birisi olan enstantane ile sensöre düşen ışığı kontrol etmeye çalışırız. Buradaki amacımız çekilen fotoğrafta doğru miktarda ışığı doğru sürede içeri almış mıyız yani  doğru pozlama yapmış mıyız diye kontrol etmektir.

Fiziki olarak olaya baktığımızda çoğumuz fotoğrafı çektikten sonra fotoğraf makinasının LCD ekranına bakarak fotoğrafın doğru pozlanıp pozlanmadığını anlamaya çalışırız. Aslında bize görsel olarak gözüken görüntü maalesef yanıltıcı olabilmektedir.

Bunun yerine matematiksel olarak ışık değerlerinin nasıl oluştuğunu gösteren bir grafik her zaman doğru cevabı verecektir. Devam etmeden önce burada ortaya çıkan bir başka sonucunda LCD ekranda sadece kadrajın dengede olup olmadığına bakmak konusunda karar verebileceğimiz ortaya çıkar.

histogram-nedir

Fotoğraf çekiminizi yaptınız ve sonra histograma baktığınızda yoğunluğun solda olması fotoğrafın az pozlanması yani karanlık, yoğunluğun sağda olması aydınlık yani fazla pozlanmış bir çekim yaptığınızı gösterecektir. Grafiğin ortasındaki bir dağılım ise dengeli bir pozlama ile dağılımını gösterecektir.

İyi Histogram Var mıdır?

Histogram grafiğinde sol kısımdan sağa kısıma doğru gidildiğinde ışık değeri 0 dan 255 ‘e doğru artmaktadır. Yani eksende 0 olan kısımda yükselik varsa bu bize detay alınmayan pikselleri anlatmaya çalışır. Benzer bir durumu sağ tarafta 255 ışık değeri için de konuşabiliriz. Eğer bu kısımda yükseklik varsa bu da bize patlamış pikseller olduğunu anlatmaya çalışır.

Yukarıdaki örnek resim bize genel olarak bir histogram görüntüsünü basitçe yorumlarken ışık değerlerinin nasıl oluştuğunu anlatmaya çalışırız.

Ama yine de sorduğumuz soruya kendimiz cevap vermek istersek mükemmel histogram diye birşey yoktur. Ancak çan eğrisi şeklinde oval gözüken bir grafik size en azından ışık değerleri anlamında doğru pozlama yaptığınızı gösterir. Ve unutmayın ki her fotoğrafın histogramı birbirinden farklıdır.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

Bir yorum var“Histogram Nedir? Fotoğrafçılıkta Nasıl Kullanılır?

  1. Avatar for Alper Orus

    Fahrettin Şahin

    D7100 Kullanıcısıyım . Live modunda iken Histogramı açamıyorum acaba bu özellik bu modeldemi yok bazı modellerde gördüm … Bir bilginiz varmı?

Cevap Yazın