Çekmiş olduğunuz fotoğrafları çeşitli forum ve paylaşım sitelerinde insanların beğenisine sunuyorsunuz. Peki ya bu fotoğraflar sizin haberiniz olmadan kullanılıyorsa, sizin fotoğrafınızı kendini bilmez biri sanki kendi çekmiş gibi yayınlıyorsa veya fotoğrafınızdan birileri para kazanıyorsa! Düşünmesi bile kötü değil mi?
Fotoğraflarınız Sizden İzinsiz Kullanılıyor Olabilir mi?
Size ait olan bir resmin nerelerde kullanıldığını bulmak oldukça zordur. TinEye isimli internet sitesi size ait olan fotoğrafı alıyor ve internet üzerinde fotoğrafınıza denk gelebilecek eşdeğerleriyle karşılaştırıyor. Bu aramayı yaparken arama motorları gibi kelime üzerinden bir arama gerçekleştirmiyor. Aramayı yaparken de bünyesinde barındırdığı 2 milyarın üzerindeki fotoğrafı dikkate alıyor.
TinEye üzerinden ister kopyalandığını düşündüğünüz, kontrol etmek istediğiniz fotoğrafınızı yükleyerek arama yapabiliyorsunuz veya fotoğrafınızın linkini vererek kontrol edebiliyorsunuz. Yüklemiş olduğunuz fotoğrafın araması bittikten sonra TinEye size arama sonrasında bulduğu potansiyel kopyalar dahil listeleme yapıyor. Yani birebir arama dışında fotoğrafın boyutu değişmiş, kesilmiş ya da rengi değiştirilmişse bunları da bilginize sunuyor.
Fotoğraflarınızın sizden izinsiz kullanılıp kullanılmadığı sorusunu biz bu yazıyı yazana kadar belki hiç düşünmediniz belki de hep aklınız bir köşesindeydi ama nasıl araştıracağınızı bilmiyordunuz. TinEye en azından 2 milyarın üzerindeki imaj içinde arama yaparak size bu konuda ışık tutuyor. Tasarımcımız ve destekçimiz olan murekkep.org üzerinden TinEye ve diğer imaj arama yöntemleriyle ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz
Serdar Kanmaz
02/05/2014 at 11:29
Pek faydalı olduğunu söyleyemeyeceğim. En azından 20 tane sitede var olan fotoğrafımı bile bulamadı 🙂
Google’nin görsellerde arama sistemi çok daha başarılı. 20 tane sitede var olan bir fotoğrafı bulamıyorsa pek başarılı olduğunu söyleyemeyeceğim.