Fotoğrafçılığınızı geliştirmek için 40 önemli ipucu ! Bu yazıda fotoğrafçılık ile ilgili tavsiyeler, ipuçları ve öneriler sayesinde sanatınızı geliştirmek yönünde atabileceğiniz adımların bir listesini bulabilirsiniz.
1. Her gün fotoğraf çekin. Yetenekli olmak istenilen her konuda olduğu gibi ne kadar çok yaparsanız o kadar iyi olabilirsiniz. Elinizdeki fotoğraf makineniz sizin için “o an” en iyi kameradır. Bu yüzden bazı durumlarda Aynasız veya DSLR ekipmanınızla birlikte değilseniz, cep telefonu ile harika fotoğraflar çekmekten korkmayın.
2. Fotoğraf makinenizi her zaman yanınızda bulundurun. Ne zaman nerede ne ile karşılaşacağınızı bilemezsiniz. Eğer amacınız o anı yakalamaksa yanınızda her zaman bir fotoğraf makinesi bulundurun. Bazen hayatın akışında gördüğümüz sahnelerin gözümüzle fotoğrafını çekeriz ve keşke yanımda fotoğraf makinem olsaydı deriz. Ne olacağını ya da ne göreceğini asla bilemezsin. Bu yüzden yanında her zaman fotoğraf makinen olsun.
3. Kullanım Kılavuzunu okuyun. Maalesef çoğu kullanıcı fotoğraf makinesi ile verilen kullanım kılavuzlarını okumuyor. Ancak bu kılavuzlar fotoğraf makinenizi nasıl kullanacağınız konusunda size çok şey anlatıyorlar. Kılavuzunuzla bir iki gece geçirin ve böylece fotoğraf makinenize daha çok alışın. Bu, her fotoğraf çektiğinizde size yardımcı olacaktır. Kılavuzların çoğu artık elektronik olarak kullanıma sunulmuştur, bu yüzden nerede bulacağınızı öğrenin ya da sahada referans almak için mobil cihazınıza kaydedin.
4. Ayarlarınızı kontrol edin / ekipmanınızı tanıyın. Fotoğraf makinenizin üzerine yapışkan notlar kullabarak hatırlatıcılar ekleyemezsiniz. Kullandığınız fotoğraf makinesinin ayarlarının ne olduğunu ve hızlı bir şekilde nasıl değiştirileceğini öğrenin. Böylelikle hem bir önceki çekimden sonra, hem de elinize aldığınız her an yadırgamadan kullanabilirsiniz.
5. Perspektifinizi / bakış açınızı değiştirin. Dünyayı gözümüzün gördüğü seviyeden ve açıdan görüyoruz. Yani fotoğraflarınız dünyayı sürekli olarak gördüğünüz gözlerinizin yüksekliğinden yansıyor. Diz çöküp veya yüksek bir yerden çekim yapmanın kadrajınızı nasıl değiştireceğine şaşıracaksınız. Emin olun belgesel fotoğrafı çeken çoğu insan alçak seviyelerden çekim yapmak için sürekli diz çökerek bir sürü pantolon eskitiyor.
6. Ölçüm modlarını öğrenin. Fotoğraf makinenizin ölçüm modlarını bilmek sizin için oldukça avantajlıdır. Bir görüntüyü kadraja aldığınızda, ışığınıza bakın ve daha sonra sahnenizin nasıl görünmesini istediğinizi ölçün. Işık düz mü geliyor yoksa arka planın karanlıkta erimesini mi istiyor musunuz? Kameranızın size yardımcı olabilmesi için ona bunu nasıl yapacağını söylemelisiniz.
7. Çekim / pozlama modlarını bilin. Günümüz DSLR fotoğraf makineleri oldukça akıllıdır. Ancak zaman zaman sizden yardım isteyebilir. Bazıları her zaman manuel mod ile çekim yapmanızı söyleyecektir. Buna katılmıyoruz. Manuel çekimin nasıl yapıldığını bilin, aynı zamanda fotoğraf çekim hedefleriniz için diğer çekim / pozlama modlarının ne zaman avantajlı olacağını da bilin. İhtiyacınız olan modları duruma göre tercih edip kullanın.
8. Odaklanma AF modlarını bilin. Otofokus kullanırsanız ve büyük olasılıkla kameranın otomatik netlemesi ya resim yapar ya da bozar. Otomatik odaklama modlarının ne yaptığını ve fotoğraf makinesinin, odakta istediğiniz çerçevenin hangi bölümünden daha iyi bildiğini düşündüğüne karar verirse, odağın nasıl ayarlanacağını öğrenin.
9. Fotoğrafları inceleyin ama çok fazla değil. Başkalarının çektiği fotoğraflara bakın. EXIF değerlerine bakın. Çekim tarzlarını ve kadraj açılarını kontrol edin? Kendinizi geliştirecek neler bulabiliyorsun. İncele, keyfini çıkar ama dışarı çıkmayı ve kendi fotoğraflarını üretmeyi unutma!
10. Fotoğraf kitaplarını okuyun. Kitaplar ve web siteleri yararlı ipuçlarına sahiptir. Yaptıklarınızla bağlantı olabilecek ve en iyi tavsiyeler veren yazarları bulun. “Temel fotoğrafçılık” kitaplarını yabana atmayın ve elinizin altında bulunsun.
11. Öğrenme ve Atölye Çalışmaları. Okuma yoluyla (veya video izleyerek) öğrenmenin tek alternatifi, görüntüleri kendiniz yapmaktır. Ders alın veya bir atölyeye katılın. Bir gece ya da hafta sonu ya da daha fazlası için fotoğrafa dalın. Sanat ve zanaat içine dalmış olmak başka her şey kadar önemlidir.
12. Histogramı kullanın. Dijital fotoğrafçılıkta histogram, pozlama hassasiyetinizi değerlendirmenin en iyi yoludur. LCD ekran yanıltıcı olabilir. Histogramı nasıl okuyacağınızı bildiğinizde, harika bir fotoğrafa sahip olduğunuzu düşünmek ve gerçekten harika bir fotoğrafa sahip olmak arasındaki farkı görebilirsiniz.
13. RAW veya en yüksek çözünürlüklü JPEG sensörünüzden en iyi performansı almanızı sağlar. Bu bir gerçek. Ancak, RAW çekimi her fotoğrafçı (veya kamera) için pratik değildir. Dolayısıyla, RAW çekmeyecekseniz, kameranızın izin verdiği en yüksek çözünürlüklü JPEG dosyasını çekin.
14. Kompozisyonu Titizlikle Oluşturun! Bununla birlikte, “kuralları” inceleyin ve en iyi sonuç veren “hissetme” ye yardımcı olmak için diğer görüntülerde kompozisyonu gözlemleyin. Daha sonra, bu bilgiyi kendi yararınıza kullanmaya çalışın. Zaman izin verirse, kompozisyonunuz hakkında bilinçli adımlar atın.
15. Simetri! Aynı çizgilerde, simetri için dikkatli olacaksanız, yapın. Bir yöndeki birkaç santim, görüntüdeki simetriyi bozabilir ve izleyiciniz (ve siz) simetri oluşturmak istediğinizi görür ve cevapsız kalacağınızı bilir. Fotoğrafçılık, bir santim oyunudur.
16. Çerçeve kenarlarına dikkat edin. Görüntü, nesneden (genellikle) daha fazladır. Çerçevelerin köşelerini ve kenarlarını, üst ve alt kısımlarını gözden geçirin. Her şey iyi konumlanmış mı, yoksa tamamen yersiz mi? Yoğun bir sahnenin “gürültüsünü” kaldırmak için ayarlayabilir misiniz? Bütüne bakın, böylece bütün konudan uzaklaşmazsınız.
17. Arka plana dikkat edin. Çekmek istediğiniz görüntüyü, özellikle portre alanında değerlendirin. Bu, konunun kafasından büyüyen bir ağaç mı, yoksa sadece yeni bir şapka mı? Alan derinliğini ayarlayarak, fotoğraf makinesiniveya konuyu taşıyarak arka plandan ayırın.
18. Konuya yakınlaşın : Robert Capa, “Fotoğrafınız yeterince iyi değilse, olaya yeterince yakın değilsiniz” demişti. %100 haklıydı. Yapabilirseniz kadrajınızı konuyla doldurun. Bu, fotoğraf çekimlerinde yapılması gereken en zor şeylerden biridir. Daha yakınlaşın ve fotoğraflarınızı geliştirin.
19. Yavaşlama : Tabii ki, hızlı bir çekime ihtiyaç duyduğunuz zamanlar olacaktır, fakat planlamanın önemine değinmeden geçemeyeceğiz. Çekimi düşünün.. Sonuçları görselleştirin ve bunu başarmak için ne yapmanız gerektiğini hesaplayın. Gerekirse, öğelerin bir araya gelmesini bekleyin ve ardından bir fotoğraf çekin.
20. Bir tripod kullanın : Hiçbir şey sizi tripod gibi yavaşlatmaz. Bu bazen iyi birşey olabilir. Ayrıca, ek bir bonus olarak, tripod kameranızı sabit tutar ve daha keskin bir görüntü elde etmenize yardımcı olur!
21. İyi teknik uygulama : Fotoğraf makinenizi tutma şekliniz büyük bir fark yaratabilir. Çekim yaparken ayakta olmanız bir fark yaratacaktır. Deklanşörü bıraktığınızda nefes aldığınız şekil de aynı iekilde fark yaratabilir. Hepsi eklendiğinde fotoğrafınızı olumlu bir şekilde oluşturabilirsiniz. Bu temelleri öğrenmek ve uygulamak önemlidir.
22. Işık arayın : Işık, fotoğraftaki her şeydir. Fotoğraf çekmeseniz bile zamanınızı ışığı görmek için harcayın. Güneş ışınlarını ve kırılmaları, yansımaları, gölgeleri, doğal ışığı, yapay ışığı arayın. Işığın çevre ile nasıl etkileşime girdiğini görün.
23. Gölgeyi kucaklayın : Işığın harika yan etkisi gölgedir. Gölge, ışık kadar değerlidir ve nesnelere derinlik ve şekil verir. Görüntülerinizde gölge kullanın.
24. Sabır : Işık doğru değil mi? Konu yanlış yerde mi? Bazen olayların gerçekleşmesi için zamanınız varsa, bir fotoğrafın yanlışlarının kendisi olaya dönüşebilir. Modern yaşam, uzun zaman öncesinden çok daha hızlıdır. Fotoğrafı yavaşlatmak ve zamanın tadını çıkarmak için kullanın. Ardından onları kameranızla yakalayın.
25. Kuralları bilin : Klişe ama doğru. Kasıtlı olarak aşırı pozlanmış bir görüntü, genellikle yanlışlıkla yanlış şekilde maruz kalanlardan çok daha zorlayıcıdır. Tek iyi bulanıklık kasıtlı bulanıklıktır. Fotoğraf estetiktir ve neyin iyi göründüğünün ve neyin hoşlanmadığını keşfedebilirsiniz. Ancak, “kamera ayarlarım berbattı” diye kusurlu olmanın bir sebebi var, mazeret yumuşak odaklanma veya hareket bulanıklığını teşvik etmek için iyi bir neden değil. Fotoğraf çekici olabilir, ancak kasıtlı olarak zorlayıcı gitmek için daha iyi bir yoldur.
26. Lenslerinizi tanıyın : Farklı mercekler bir görüntüye farklı şeyler yapar. Telefotolarınızın nasıl sıkıştırıldığını ve geniş açılarınızın deforme olduğunu bilin. Fotoğrafik vizyonunuz için en iyi lensi kullanın. Balıkgözü portreleri eğlencelidir, ancak profesyonel headshots için harika değildir. Bazen sadece bir objektifin var. Güçlü ve zayıf yönlerini bilin. Tüm lensleriniz için, hangi diyaframların keskin olduğunu bilin ve keskinliği kaybettiğinizde bilin.
27. Titremeye aşırı yüklemeyin : Birisi sizin için taşıyorsa, ağır bir kamera çantası eğlenceli değildir. Sadece ihtiyacın olanı topla ve önemli bir şeyi geride bırakmadığını kontrol et. Fotoğraf, gereğinden fazla donanıma maruz kaldığınızda bir angarya olabilir. Biraz hafiflemek iyi gelecektir. Omuzların ve sırtın sana teşekkür edecek ve tabii ki ruhun.
28. Çevrenizi tanıyın : Bir vizörden baktığınız zaman , etrafınızdaki dünya görüş alanınızı daraltmış olursunuz. Durumsal farkındalık kritiktir. Meşgul bir sokağın ortasında mı duruyorsun? Başkalarını harika bir manzaradan mı engelliyorsunuz? Şehrin kötü bir bölümünde misin? Hem güvenlik hem de nezaket için etrafınızda neler olup bittiğini ve daha fazla resim görüp yakaladığınızı unutmayın.
29. Hava durumunu bilin . Ufukta hava durumu gözlemleyin. Hava, görüntünüzde önemli bir rol planlayabilir: rüzgar, bulutlar, güneş, yağmur, kar, şimşek vb. Hava, bir görüntü oluşturmanıza veya tüm gününüze zarar vermenize yardımcı olabilir. Daha iyi fotoğraflar çekmek için hava durumunu kullanın. Güneş koruyucu kullanın. Bir şapka giy. Sıcak kalmak. Havalı kal. Kuru kalmak. Hazır olun ve güvende olun.
30. Göksel farkındalık : Göksel bedenlerin ne zaman ve nerede artacağını bilerek, gece fotoğrafçılığının ardında yatan şey, imgeleriniz için kritik olabilir. Planlama her zaman daha iyi görüntü elde etmenize yardımcı olur. Tabii ki, sadece dağıtılan kartları oynamanız gerekebilir, ancak, Dünya’nın rotasyonunu incelemek için bir başınız varsa, güverteyi kendi lehinize toplayabilirsiniz.
31. Eski görüntülerinizi analiz edin : En sert eleştirmeniniz olun. İçselleştirin. Görüntülerinizi inceleyin ve kendi hatalarınızdan öğrenin. Ya da resimlerinizi mükemmel bulursanız, onlar çıkmadan önce çıkın!
32. Asal bir lensi deneyin : Zoom objektifler kullanışlıdır ve optik olarak çok iyidir, ancak en iyi kalitede bir asal lensin yerine geçmez. Bir zoom, fotoğrafta tembelliği gizleyebilir. Asal, sizi sadece düşünmekle kalmaz, aynı zamanda da hareket ettirir. Bu, kapanacağından daha fazla fırsat açacak.
33. Fotoğraf projesi / konsepti : Fotoğraf dünyasında rastlantısal enstantaneler için kesinlikle bir yer var, ama tutarlı bir fotoğraf projesi, özellikle de tutkuyla yönetilen içsel bir kavramdan üretildiğinde, sizi sağlam bir iş bedenine dönüştürmek için kendinize ilham verebilir . Bir hikaye anlatmak ister misin? Sosyal veya fiziksel değişimi belgelemek ister misiniz? Düşüncelerinizi göstermek için kameranızı kullanın.
34. Özetler : Bir sahnenin küçük bölümlerine bakın. Ormanda ağaçlara bak. Işık veya gölge, görüntünüzde bir görüntü oluşturuyor olabilir. Bul onu. Yakala onu. Bazı fotoğrafçılar soyuttan başka bir şey bilmiyorlar. Bazıları soyutlama bilmiyor. Kendi dengesini bul. Sahneyi keşfedin ve yaratın.
35. Güzel şeyleri fotoğraflamak : Çiçekler, gün batımı, dağlar ve bebekler zaten güzel. Kameranız bu noktayı kanıtlıyor. Güzel şeyleri fotoğraflamakta yanlış bir şey yok – bunu her zaman yaparım – ama bazen kameranızı kullanarak çekici olmayan bir şey, ya da en azından görsel olarak ilginç bir şey yapmak için kendinizi şaşırtabilirsiniz. Fotoğraf makinesi ve fotoğrafçı, gözün neyi göz ardı edebileceğini yakalama gücüne sahip olmak için birleşebilir.
36. Düzenleme : Muhtemelen çektiğiniz her çekimin mükemmel olmama ihtimali yüksektir, bu yüzden çok dikkatli olun, eleştirel olun ve kesimi yapmayan görüntüleri atın. Verilmiş, fotoğrafın öznel ve bir kişi sevmediğiniz bir şeye bayılabilir, ancak, işinizin en önemli izleyicisisiniz, bu yüzden sadece sevdiklerinizi gösterin.
37. Eleştiri : Kendinizi eleştirdikten sonra kendinizi eleştiriye açın. Zırhını giy, ama yine de, fotoğrafın öznel olduğunu biliyorsun, bu yüzden fikirlerini saygılı dinle ve açık fikirli ol, böylece öğrenebilir ve büyüyebilirsin – özellikle de onlarla aynı fikirde olursan. Ama unutmayın, her zaman, yaptığınız bir görüntüyü seviyorsanız, hiç kimse bunu sizden almamalıdır. Duvara asar veya bilgisayar ekranınızda görüntülerseniz ve buna bakmaktan hoşlanıyorsanız, başarılı bir görüntü elde ettiniz.
38. Bir stil geliştirin : Eğer fotoğraflarınız başkalarınınki gibi görünüyorsa, bununla ilgili bir sorun yoktur. Bununla birlikte, eğer kişiliğinizin imgelerinizde parlamasını istiyorsanız, sanatsal vizyonunuza uygun bir stil deneyin ve bulun. Tarzınızla tutarlı olun, ancak aynı zamanda tarzınızın her çekim durumuna uymayacağını fark edin. Zorlama. Her zaman temelleri bilin, böylece gerektiğinde onlara geri dönebilirsiniz.
39. Kendinizi geliştirmek için kendinizi geliştirin, arabanız değil. Harika bir fotoğrafçı, herhangi bir kamerayla harika fotoğraflar çekebilir. Zayıf bir fotoğrafçı, dünyanın en pahalı kamerasıyla fotoğraf çekebilir. Fotoğrafçılık, teknolojik temelli bir sanat biçimidir, ancak teknoloji, sanatı, kameranın arkasındaki insanı yapmaz. Pil üzerinde çalışan ve bir kutuya gelen bir şey için çözümler aramayın.
40. İyi eğlenceler ! Eğer fotoğrafçılıktan keyif almazsanız, #1 ile #40 arasında yer alan maddelere tekrar uğrayın :). Lensin arkasında gülümseyin. Anı yakalayın ve çektiğiniz görüntüleri paylaşın. Dışarı çıkın. Ancak sonuçlarınız ne olursa olsun fotoğrafçılıkla eğlenin. Başka hiçbir şey önemli değil.
Umarız fotoğrafçılığınızı geliştirmek için sunduğumuz bu 40 önemli ipucu faydalı olmuştur. Fotoğrafçılık konusunda eklemek istediğiniz tavsiyeler, ipuçları ve öneriler varsa kendisini geliştirmek isteyen fotoğrafçı dostlarınıza yorumda bulunarak yardımcı olabilirsiniz.
İlk görüş bildiren siz olun