Günümüzde üretilen ve kullanılan fotoğraf makinelerinde çekilen fotoğraflar 3 (Üç) farklı formatta dosyalanmaktadır. Bunlar .Jpeg – .Raw ve . Tiff ‘dir.
“Jpeg” Formatı Hakkında Bilgiler;
JPEG, Joint Photographic Experts Group (Birleşik Fotoğraf Uzmanları Grubu) tarafından standartlaştırılmış bir sayısal görüntü kodlama biçimidir.
Günümüzde dijital makinelerinde en çok kullanılan ve en az yer kaplayan dosya formatıdır. Özelliği ise, görüntü için gerekli olmayan dosyaları sıkıştırarak yada ortamdan kaldırarak hafıza kartında yer açmasıdır. Jpeg formatlı fotoğraflar bilgisayar üzerinde hiçbir düzenlemeye gerek kalmadan basımı gerçekleştirilebilir.
“Raw” Formatı Hakkında Bilgiler;
Çekim sırasında hiçbir işleme maruz kalmayan, sensörden gelen sayısal verilerin doğrudan belleğe yazılmasıyla oluşan özel formata “RAW” denilmektedir.
Raw fotoğrafların en belirgin özelliği ise, çekim gerçekleştirildikten sonra fotoğraf üzerinde istenilen değişikliklere ve normal fotoğraf çekimlerinde yapılan hataların olmadan kendi istediğimiz özellikler neticesinde özel programlar aracılığıyla işleme olanağımızın olmasıdır. Diğer formatlara göre dezavantajı dosya boyutunun 8-10 kat daha fazla olmasıdır, buda fotoğraf makinesinin özelliğine göre yaklaşık 1(bir) fotoğraf için 10-35 MB bulmaktadır. Genel olarak reklam ve profesyonel çekimlerde tercih edilerek kullanılır.
“Tiff” Formatı Hakkında Bilgiler;
TIFF, Tagged Image File Format açılımına sahip grafik, fotoğraf gibi dosyalar için kullanılan bir biçimdir.
Standart JPEG dosyalarının aksine, kayıpsız sıkıştırılmış (ya da hiç sıkıştırılmamış) bir TIFF dosyası, görüntü kalitesinde bir kayıp olmaksızın düzenlenip yeniden kaydedilebilir. Daha çok matbaada kullanılacak fotoğrafların çekimlerinde kullanılır.
Dosya Formatları Hakkında Kişisel Düşüncem;
Standart işlerinizi (İnternet ortamında paylaşma ya da hatıra fotoğrafları gibi) Jpeg, iş yada çok önemli çekimlerinizi ise Raw yada Tiff formatında çekmenizi öneririm.
Kaynaklar: “ Vikipedi Özgür Ansiklopedi” – “Amatörler İçin Dijital Fotoğraf – Prof.Dr.Özer KANBUROĞLU”
İlk görüş bildiren siz olun