Fotoğraf Çekmeye Yeni Başlayanlar için 5 Önemli Kural

Bir DSLR fotoğraf makinesi aldınız ve fotoğraf çekmeye yeni başlıyorsunuz. Bu yazımızda fotoğraf çekmeye yeni başlayanlar için 5 önemli kuralı detaylandırmaya çalışacağız.

İyi fotoğraf çekmeyi öğrenmek zaman ister. Sabırlı olmayı ve bu süre içerisinde devamlı öğrenmekle beraber, deneme yanılma yoluyla bol bol fotoğraf çekmenizi gerektirir. Daha önce Bir fotoğrafçının yapmaması gereken 7 önemli madde, başlıklı yazımızda tersten bakmaya çalışmış ve sizlere referans olabilecek başlıklar iletmiştik.

Şimdi ise özellikle fotoğraf çekmeye yeni başlayanlar için yardımcı olabileceğini düşündüğümüz 5 önemli kuralı aktaracağız.

071003-F-4192W-001

Fotoğraf Çekmeye Yeni Başlayanlar için 5 Önemli Kural

1. Konuya Yaklaşın!

Eğer çektiğiniz fotoğrafları yeterince iyi bulmuyorsanız demek ki konuya oldukça yakın değilsiniz. Fotoğraf çekmeye yeni başladığınızda bakış açınız oturana kadar, kadrajınız, konunun bütünlüğü, fotoğraf karesindeki öğeler dağınıklık gösterebilir. Çekmeyi düşündüğünüz fotoğraf karesinde odakladığınız ya da sizin için konuyu oluşturan objeye veya canlıya biraz daha yaklaşmanız durumunda; çerçeveyi esas konuyla doldurmuş olursunuz ve fotoğrafınıza doğal olarak zenginlik katmış olursunuz. Her iki türlü denemeler yapıp, fotoğraflarınızı karşılaştırın. Konuya yakın olmanızın farkını göreceksiniz.

2. Her gün Fotoğraf Çekin!

Bunu çoğu kişiden duymuşsunuzdur. Evet profesyoneller ya da uzun süre fotoğraf çekmiş olan kişiler yanlış söylemiyorlar. Fotoğrafçılığınızı geliştirmenin en iyi yolu her gün fotoğraf çekmekten ve teknik bilgilerinizi geliştirmekten geçiyor. Fotoğraf çekmekten, shutter harcamaktan çekinmeyin! Bol Bol fotoğraf çekin, zamanınızı daha çok vizörün arkasında geçirin. Böylelikle hem bakış açınızı zenginleştirmiş olacak hem de fotoğraf stilinizi de doğal olarak belirlemiş olacaksınız.

3. Mutlaka Işığı Görün!

Fotoğraf makinenizi elinize aldığınızda mutlaka ışığın nerden geldiğine bakın. Bu kimi zaman doğal ışık tabir ettiğimiz güneş ışığından kaynaklanabilir, kimi zaman da yapay olarak bir lambadan yansıyabilir. Işığın çekmek istediğiniz fotoğrafa nasıl yansıdığına bakın. Hangi alanlar ön plana çıkıyor ya da hangi alanlarda gölgeler oluşuyor. Böylelikle oldukça basit ve sıradan olabilecek bir fotoğrafı bile ışığı farklı kullanarak sıradışı hale getirebilirsiniz.

yeni-baslayan-isik

4. Ekipman Almayın, Bol Bol Okuyun!

Dijital SLR fotoğraf makineleriyle gelen kit lenslerin önemi fotoğraf çekmeye başladığınız bu ilk zamanlarda sizlere yardımcı olmaktır. Bu yüzden bu ilk zamanlarınızı ekipman alarak değil. Bol bol fotoğraf çekerek, denemeler yaparak ve elbette okuyarak geçirmenizde fayda bulunmaktadır. Başka fotoğraflardan ilham almak, nasıl çekildiklerine bakmak ve bu süre içerisinde ilgili teknikleri deneyerek kendi stilinizi yarattıktan sonra gerek duyduğunuz ekipman zaten kendini size söyleyecektir.

5. Kullanım Kılavuzunu Okuyun!

Emin olun aradığınız çoğu bilgiyi internetiniz olmasa bile fotoğraf makinesi ile gelen kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz. DSLR makinenizi kullandıkça hangi butonun hangi işe yaradığını kullanım kılavuzundan öğrendikçe makineye daha fazla hakim olacak ve en azından artık makineden çok fotoğraf çekmeye odaklanabileceksiniz. Fotoğraf terimleri aynı olsa bile her makine farklı olduğundan kamera değişimlerinde bile kullanıcı kitapçığını bir kenara atmayın. Günümüz teknolojisinde pdf olarak akıllı telefon veya tabletinize yükleyip, yanınızda her yere götürebileceğinizi unutmayın!

Bu kurallara eklemek istedikleriniz varsa yorumlarınızda belirtebilir. Böylelikle bilgilerinizin yeni fotoğraf çekmeye başlayanlara aktarılmasını sağlayabilirsiniz.

Unutmayın fotoğraf sizin bakış açınızdır. Bakış açınızı ise öğrenerek ve bol bol fotoğraf çekerek geliştirebilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

İlk görüş bildiren siz olun

Cevap Yazın