Fotoğraf baskısı nedir, türleri nelerdir ve neden fotoğraf baskısı yaptırmalıyız ? Bu yazıda fotoğraf baskısı hakkında bilgiler ve beraberinde çeşitli fotoğraf baskı türlerini tanımaya çalışacağız. Fotoğrafçılık tutku dolu bir sanattır. İster sokak, ister portre, ister manzara fotoğrafçılığı olsun ortaya çıkan sizin tarzınız ve sizin hikayeniz olmaktadır.
Fotoğraf çekmek; özellikle günümüz sosyal medya ortamları sayesinde daha geniş kitleler tarafından edinilen bir alışkanlık haline geldi. Yüksek çözünürlüklü kameralara sahip akıllı telefonlar sayesinde anı fotoğraflamak daha kolay bir hale geldi ve daha önce de bahsettiğimiz mobil fotoğrafçılık kavramı literatüre girmiş oldu. Özetle amatör ya da profesyonel fark etmeden fotoğraf çekmek çoğu insan için büyük bir tutku halidir. Fotoğraf baskısı bu aşamada devreye girer ve çekilen kareleri, anları ölümsüzleştirmek için kullanılır.
Peki fotoğraf baskısı nedir ? Fotoğraf baskısı, çekilen bir fotoğrafın belirli düzenleme işlemlerinden geçirildikten sonra fotoğraf kağıdına basılması işlemidir. Bir başka deyişle fotoğrafın fiziki olarak dışa aktarılması da denilebilir. Buradaki en önemli amaç, çekilen fotoğrafları fiziki ortama yani fotoğraf kağıdına taşımaktır. Fotoğraf baskıları günümüzde istenilen hemen her yüzeye, kağıda, ahşaba, bardak ve t-shirt gibi malzemelere yapılabilmektedir. Ayrıca kanvas (canvas) tablo, foto kitap, magnetler, takvim gibi fotoğraf baskısı yapılan farklı alternatifler mevcuttur.
İnternet ve dijital fotoğrafçılık geliştikçe online fotoğraf baskı önemli aşamalar kaydetmiştir. Buna ek olarak Instagram sayesinde oldukça yaygın hale gelen mobil fotoğrafçılık ve iPhoneography fotoğraf baskı seçeneklerini artırmış ve online fotoğraf baskı alanında pazarın genişlemesini sağlamıştır. Öyle ki bugün Instagram veya Facebook üzerinde paylaşılan fotoğraflar, direkt olarak online fotoğraf baskı sitelerinde kullanılabilmektedir. Bu da fotoğraf baskısının eskiye oranla daha hızlı bir şekilde hayata geçmesini sağlamaktadır. Günümüzde Instagram fotoğraflarından yapılan seçimler anında pola veya kare kartlar, anı kitabı veya foto kitap haline dönüştürülebilmektedir.
Neden Fotoğraf Baskısı Yaptırmalıyız ?
Neden fotoğraf baskısı yaptırmalıyız? Doğal olarak cevabını kolayca verebileceğimiz bir soru değil mi? Modern çağın gereksinimlerinde internet, akıllı telefon ve sosyal medya araçlarının kullanımının yoğunlaşması, dijital fotoğrafların sayısının önemli ölçüde artmasına ve maalesef baskısı alınmayan yüzlerce, binlerce fotoğrafın bulut veya disk depolama alanlarında unutularak kalmasını sağlamıştır.
Çekilen fotoğrafların değer kazanması için, fotoğraflara gereken önemi vermek gerekir. Bu durum yaşanılan anın veya sizler için ölümsüzleşen karelerin fiziki olarak ele alınmasını gerektirir. İşte bu yüzden çektiğimiz fotoğrafların baskılarını almalıyız. Bu, kimi zaman bir gezinin foto kitap haline dönüşmesi olabilir. Kimi zaman ise tek bir foto magnet ya da çekilen manzara fotoğrafının canvas tabloya basılması şeklinde olabilir. Ne olursa olsun, ne kadar çok fotoğraf çekersek çekelim içlerinden öne çıkanları fotoğraf baskısı yaparak almalıyız.
Fotoğraf Baskı Ebatları Nelerdir ?
Fotoğraf baskısı vermeden önce belirlemeniz gereken işlerden en önemlisi hangi ebatta istediğiniz olmalıdır. Fotoğraf baskı siparişlerinizi oluşturmak için fotoğraf ebatını çeşitli ölçülerde belirleyebilirsiniz. Bu ebatlardan bazıları 9×13, 10×15, 13×18, 15×21 şeklindedir. Arzu ederseniz yüksek çözünürlüklü fotoğraflarınızı daha yüksek boyutta olan kanvas tablo seçenekleri için kullanabilirsiniz. Kanvas tablo için 20×30, 50×70 gibi ebatlar sık tercih edilen ürünler olmaktadır.
Fotoğraf baskısı nedir, önemi ve ebatları hakkında verdiğimiz bilgilerden sonra kısaca fotoğraf baskı türlerinden de bahsedelim. Fotoğraf baskısı çeşitleri arasında parlak veya mat kağıda yapılan baskı ve bunun için kullanılan standart veya supreme fotoğraf kağıdı yer almaktadır.
Fotoğraf baskısı hakkında bilgiler vermeye çalıştığımız bu yazıda genel hatlarıyla bu konuya değinmiş olduk. Tercih ettiğiniz fotoğraf baskısı türü ve genel olarak ne tarz fotoğraflar çektiğinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.
İlk görüş bildiren siz olun