Fotoğraf makinelerinde en iyi çekim modu hangisidir?
Dijital SLR fotoğraf makinesi üzerinde yer alan 4 temel ileri pozlama modlarının ne anlama geldiğini ve nasıl kullanıldıklarını detaylarıyla aktarmıştık. Şimdi ise mod tekeri (mode dial) üzerindeki en iyi çekim modu hangisi ve kullanım alanları konusunda bilgiler aktarmaya çalışacağız.
DSLR fotoğraf makinesinin üst kısmında “mode dial” olarak bilinen teker üzerinde dört temel (P,S,A,M) ileri çekim modu bulunur. Bu çekim modlarının açılımını yaparken hangi mod ne işe yarar ve nasıl kullanılır bilgisini aktarmıştık. DSLR fotoğraf makinelerinde en iyi çekim modu hangisi detaylarına girmeden kısaca mod tekerindeki harflerin işaret ettiği pozlama modlarını hatırlayalım.
4 Temel DSLR Çekim Modunu Tanıyalım
Yeni bir DSLR fotoğraf makinesi aldınız ve uzun bir süre otomatik (AUTO) mod ile vakit geçirdikten sonra artık bazı ayarları kendiniz değiştirerek makinenizi tanımak istiyorsunuz. Program modu bu geçişte size flaş, ISO değeri, beyaz dengesi ve pozlama telafisi gibi bileşenleri kontrol etmeyi öğretir ve bu sayede pozlamayı yani diyafram ve enstantane değişkenlerini makineye bırakır.
P moduna ek olarak diyafram öncelikli ve enstantane öncelikli modları için ise kısaca şu bilgileri vermiştik. Diyafram öncelikli mod seçildiğinde diyafram (f) değerini siz belirlersiniz ve makine doğru pozlama için uygun enstantane hızını atar. Tam tersi bir şekilde enstantane öncelikli mod için de enstantane hızını siz belirlersiniz ve doğru pozlama için diyafram değerini makine atar. Manuel çekim modu ise tüm bunların üzerinde fotoğrafçıya mevcut ışık ve ortama göre diyafram, enstantane ve ISO’yu beraber kullanabileceği bir özgürlük verir ve tüm ayarları fotoğrafçıya bırakır.
En iyi Çekim Modunu Kullanım Alanı Belirler
Kullandığınız fotoğraf makinesinde en iyi çekim modu hangisi diye soruyorsanız biz de size çekmek istediğiniz fotoğrafın konusu ve içeriğini sorarız ve buna göre hangi çekim modunun uygun olabileceğini bulabiliriz.
Bu yüzden en iyi çekim modu daha çok sizin çekmek istediğiniz fotoğrafa göre değişmektedir. Aşağıda belirli fotoğraf çekim alanlarına göre en iyi çekim modu hangisidir, bunun detaylarını bulabileceksiniz.
Program modu ile başlamak gerekirse, bu mod otomatik moddan sonra fotoğrafçının daha az ayar ile uğraşmasını sağlar. Sadece flaş, ISO, pozlama telafisi gibi belirli değişkenler üzerinde oynayarak doğru pozlama dengesine kolaylıkla ulaşılabilir. Sizin de öngöreceğiniz üzere program modu anı kaçırmamak için en uygun moddur. Özellikle DSLR fotoğraf makinelerinde doğru ayarları yapacağım diye birçok fotoğraf karesini kaçırırız.
Program modu anlık çekimler için en ideal moddur. Bu yüzden doğa çekimlerinde ve sokak fotoğrafçılığı için program modunu tercih edebilirsiniz.
Diyafram öncelikli mod özellikle alan derinliği ve diyafram üzerinde tecrübe kazanmanızı sağlayan oldukça kullanışlı bir moddur. Bu mod ile diyafram seçimini siz yaparsınız ve kullandığınız f değerine göre arka planı flu yapabilir, ya da fotoğrafın her karesini ön plana çıkarırsınız.
Diyafram öncelikli mod f-değerini sık kullandığınız ortamlar için idealdir. Bu yüzden portre fotoğrafçılık, manzara ve mimari fotoğraflar için diyafram öncelikli modu tercih edebilirsiniz.
Enstantane öncelikli mod is direkt olarak fotoğraftaki hareketi hedefler. Netlediğiniz objenin hareketine yön vermek için pozlama süresini ayarlarsınız. Bu mod ile siz enstantane hızını belirlersiniz ve kullandığınız perde hızına göre hareketi dondurabilir veya harekette devamlılık hissini fotoğrafınıza yansıtabilirsiniz.
Enstantane öncelikli mod enstantane hızını sık kullandığınız ortamlar için idealdir. Bu yüzden her türlü spor müsabakası, aksiyon fotoğraflar, çocuk fotoğrafları ve akarsu, şelale çekimleri için enstantane öncelikli modu tercih edebilirsiniz.
Manuel çekim modu, fotoğrafçının diyafram, enstantane hızı ve ISO değerini birbirinden bağımsız bir şekilde kullanabileceğiniz bir çekim modudur. Bu mod ile yukarıda bahsettiğimiz herşeyi çekebilirsiniz. Önemli olan manuel mod kullanırken zorlandığınız bir çekim söz konusu ise bunu tespit edip diğer modlardan birine geçebilmektir (örn. aksiyon fotoğraflar). Özetle manuel çekim modu herşeyi size bırakır.
Değerlendirme
Fotoğraf makinenizde en iyi çekim modu hangisi diye belirlemek, tamamen sizin yapacağınız çekimle ilgili ve buna göre şekillenen bir durumdur. Çekmek istediğiniz fotoğrafın konusu ve bu konunun neler içerdiğiyle ilgili tüm detaylar sizin en iyi çekim modu için seçim yapmanıza yardımcı olacaktır.
İlk görüş bildiren siz olun