Dijital bir fotoğraf makinesi aldığınızda üzerinde otomatik çekim modları seçeneği bulunur. Bu modlar size, çekeceğiniz fotoğrafı en uygun estantene hızı ve diyafram değeriyle çekmenizi sağlayan ön program ayarlarıdır. Bu ayarlar özellikle yeni başlayanlar için veya profesyonel olup da hızlı fotoğraf çekmek isteyenler için kullanışlıdır. Bugün sizi bu ayarlar ile tanıştırıyor olacağız. Ama unutmayın ki her bir fotoğraf makinesi için bu ayar modları değişkenlik gösterebilir. Aşağıda en yaygın olanları bulabilirsiniz.
1-OTOMATİK (AUTO)
Otomatik mod ile fotoğraf makinası optimum estantene hızını, diyafram, ISO ve flaş ayarlarını kendisi seçer. Tek yapmanız gereken bu ayarı seçmek ve denklanşöre basmaktır. Bu modu hangi ayarı seçeceğinizi bilmediğiniz ya da çok hızlı çekim yapmak istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Fotoğraf makinelerinin otomatik modu ışık düzensiz olduğu durumlarda zorlanabilir. Gereksiz durumlarda bile flaşı açma eğiliminde olurlar. Bu modda gün ışığı yeterince iyi ise çekim mükemmel pozlanır.
2- PORTRE (PORTRAIT)
Portre modu çerçevenin ön planında bir obje olduğunu düşünecektir ve bu yüzden öndeki insan objesine fokuslanıp arkayı bulanıklaştırmak için sığ bir alan derinliği seçecektir. Kamera görüntüyü karanlık olarak okursa flaşı dolduracaktır. Bu flaşı doldurma aynı zamanda güneşin sert gölge düşürdüğü güneşli zamanlarda da kullanışlıdır. Portre modu genellikle iyi aydınlatılmış durumlarda da çok iyi sonuç verir.
3- MAKRO (CLOSE UP)
Makro modu elinizden daha küçük imajları çekmek için çok kullanışlıdır. Yalnız unutmayın ki makro modu size çok yakın çekim için görüntü imkanı vermez. Bunun için makro lense ihtiyacınız vardır. Aydınlık ortamlarda çok iyi sonuç verir ve objeye odaklanmak için sığ bir alan derinliği seçer. Bu nedenle ışık az ise tripod kullanmalısınız. Ayrıca makro imaj çekerken odaklanmanızı çok dikkatli yapmanız gerekir. Daha fazla yakınlaştırma için ilave ekipmanlar kullanmanız gerekebilir.
4- MANZARA (LANDSCAPE)
Mesafeden ön plana doğru görüntüde iyi bir odaklanma yaratmak için genellikle düşük diyafram (yüksek F numarası) kullanılır (eski model kameralarda bu ayar yatay sonsuzluk sembolüyle gösterilir). Makina bu modu kullanırken eğer ön planı çok karanlık görürse flaş kullanır fakat manuel olarak bunu kapatabilirsiniz. Işık azken bulanıklaşmayı önlemek için bir tripod kullanılması tavsiye edilir.
5- SPOR (SPORTS)
Spor yüksek tempolu bir aktivite olduğu için spor mod size 1/500 ile 1/1000 saniye arasında yüksek çekim hızı verir. Hareketi durdurmak için yüksek çekim hızı kullanmak aynı zamanda flaşın çok gerekli olmadığı anlamına gelir yine ortak ışığının yeterli olduğu durumlarda iyi sonuç verir. Spor modu görüntünün ard arda çekildiği sürekli çekim modunda iyi sonuç verir ve sonuçta eylemi tam havada yakaladığın bir çok görüntü (an) elde edebilirsin.
6- GECE PORTRE (NIGHT PORTRAIT)
Gece portre modunda fotoğraf makinası arka plandaki karanlık ile ön plandaki objenin ışık ihtiyacını dengeleme çalışır. Diyafram arka plandaki yeterli ışığı yakalamak ve objeyi odakta tutmak için oldukça geniş olmalı fakat aynı zamanda kişiyi aydınlatmak ve bulanıklıktan kurtarmak için flaş gereklidir. Bazen gece portre modu flaşı iki katına çıkarır ve alışılmadık bir çift pozlama görüntüsü oluşturur.
7- GELİŞMİŞ KAMERA MODLARI
Birçok DSLR makinede harf modlarıda vardır; M (manuel), A veya Av (Diyafram Öncelikli), S veya TV (çekim öncelikli veya estantene öncelikli) ve P (Oto Programlama) Manuel modu fotoğrafçıya her bir ayarı kendisinin belirlemesine olanak sağlar.
A veya Av: Diyafram öncelikli, diyafram değerini belirlemeye olanak sağlar ve fotoğraf makinesi doğru perde hızını otomatik olarak seçer.
TV veya S: Fotoğrafçıya önce perde hızını seçtirir. Özellikle spor aktivitelerini seçerken ve fotoğraf makinesi otomatik olarak doğru diyaframı belirler.
P- Program : Otomatik moda benzer. Perdeve diyafram ayarları fotoğraf makinesi tarafından belirlenir. Fakat fotoğrafçı çekim ve görüntü kaydetme fonksiyonlarını ayarlayabilir.
SONUÇ
Ön ayarlama seçeneklerini bazı insanlar amatörce bulabilir fakat özellikle aceleniz olduğu zaman tüm ayarları manuel yapmak oldukça zaman alabilir. Ayrıca şunu unutmayın ki bu modları kullanmak size fotoğrafçılığı daha iyi öğretecek ve farklı ortamlarda ideal ayarları bulmanızı sağlayacaktır. Eğer yine de şüpheniz varsa oto modunu seçip sonrasında tüm ayarları manuel olarak yapabilirsiniz. Her bir ayarı deneyip sonuçlarını mutlaka görün.
Alper Bekir Ercen
09/01/2016 at 20:48
Nikkon d7100 kullanmaya başladım .Safaride hangi çekim modu ugundur.