DSLR çekim modları nedir ve bu modlar ne işe yarar? Dijital SLR fotoğraf makinesi üzerinde bulunan ileri çekim modları ile neler yapabiliriz. Bu yazıda tüm bu çekim modları hakkında bilgileri aktarmaya çalışacağız.
DSLR çekim modları ve detaylarını anlamak, çektiğiniz fotoğrafların kalitesine fazlasıyla etki etmektedir. Bu çekim modlarını yönetebilmek için öncelikle dijital SLR fotoğraf makinenizde bulunan üst teker yani mod tekerine (mode dial) kısaca bakalım. Fotoğraf makinesinin hangi modda çekim yapacağına karar vermek için bu mod tekerini döndürerek ilgili harfe getiririz.
DSLR çekim modları olarak bu teker üzerinde her makinede bulunan dört tane harf sabit bir şekilde gelmektedir. Bunlar P, A, S, ve M. Elbette yine her makinede yer alan “Auto” modu es geçmeyelim. Otomatik mod kısaca fotoğraf makinesinin pozlama anlamında enstantane, diyafram, netleme, ölçümleme, beyaz dengesi ve hassasiyeti gibi tüm değerleri kendisinin belirlemesine denir.
Şimdi mod tekeri üzerinde bulunan bu harflerin yani ileri çekim modlarının ne anlama geldiklerine bakalım.
DSLR Çekim Modları Beş Farklı Şekilde Karşımıza Çıkar
Otomatik Mod (Auto) :
DSLR fotoğraf makinesinde yer alana otomatik mod için çok faz bir söz söylemeye herhalde gerek yoktur. Aynı adında belirtildiği üzere herşeyin otomatik yapıldığı moddur. Otomatik mod seçildiğinde fotoğraf makinesi sizin için diyafram ve enstantane hızından tutun da beyaz dengesi ve ISO ayarlarına kadar herşeyi otomatik olarak yapar. Eğer makinenizde dahili flaş mevcutsa gerekli durumlarda onu açar.
Otomatik mod sizin fotoğraf makinenizi tanıma sürecinizdeki en yakın arkadaşınız ve makinenizi öğrenme aşamasında size en çok yardımı dokunacak çekim modlarından birisidir.
Program Modu (P) :
Program modu bir otomatik pozlama modudur ve fotoğrafçının ISO, beyaz dengesi, pozlama telafisi ve flaş gibi belirli değişkenlere müdahale edebildiği ve buna karşılık kullanılan makinenin doğru pozlama yapabilmek için uygun enstantane ve diyafram değerlerini otomatik atadığı moddur. P yani program modu ile fotoğraf makinenizdeki ileri çekim modlarındaki ilk deneyimlerinizi edinmeye başlayabilirsiniz.
Diyafram Öncelikli Mod (A) :
Diyafram öncelikli mod bir otomatik pozlama modudur ve fotoğrafçının diyafram (f) değerini kendisinin belirlemesi üzerine, kullanılan makinenin doğru pozlama için uygun enstantane hızını atamasıdır. Diyafram öncelikli mod özellikle yeni başlayanlar için alan derinliği ve diyafram üzerinde tecrübe kazanmaları doğrultusunda oldukça kullanışlı bir moddur.
Enstantane Öncelikli Mod (S) :
Enstantane öncelikli mod bir otomatik pozlama modudur ve fotoğrafçının enstantane hızını kendisinin belirlemesi üzerine, kullanılan makinenin doğru pozlama yapabilmek için uygun diyafram değerini atamasıdır. Özellikle hızlı hareket eden bir obje çekileceği zaman, hareketi dondurmak veya harekette devamlılık hissini vermek istediğimizde bu modu seçip fotoğrafımızı çekebiliriz.
Manuel Çekim Modu (M) :
Manuel çekim modu bir pozlama çekim modudur ve fotoğrafçının doğru pozlama yapabilmek için uygun gördüğü enstantane ve diyafram değerlerini ISO ile beraber atadığı moddur. Manuel çekim modu özellikle ileri seviye kullanıcıların artık fotoğraf makineleri üzerinde söz sahibi olduklarını ve mevcut ışığa göre tüm ayarları kendilerinin yapabildikleri, deyim yerindeyse “Mükemmel” moddur.
Değerlendirme
Yeni bir DSLR fotoğraf makinesi aldınız ve uzun bir süre otomatik mod (AUTO) ile vakit geçirdikten sonra Program modunu kullanarak flaş, ISO değeri, beyaz dengesi ve pozlama telafisi gibi bileşenleri kontrol etmeyi öğrendiniz. P moduna ek olarak diyafram öncelikli ve enstantane öncelikli modları uzun bir süre kullandınız. Manuel çekim modu ise artık ortamdaki ışığa göre pozlama ölçümlerinin makinenin değil tamamen sizin belirlediğiniz şekilde olmasını sağlayan tam manuel çekim modudur.
DSLR fotoğraf makinelerinde bulunan sahne modları hakkında bilgi almak için lütfen DSLR çekim modlarını anlamak başlıklı yazımıza bakınız.
İlk görüş bildiren siz olun