Bulb mod nedir ve ne işe yarar? Bu yazıda bulb değeri kullanılarak yapılan uzun pozlama fotoğraf çekimlerinde sıkça elimizin altında olan Bulb (B) modu nedir? Hangi durumlarda ve fotoğrafçılık alanlarında kullanılır detaylarına bakacağız.
Bulb, fotoğraf makinelerinde deklanşör basılı tutulduğu sürece perdenin (obtüratör) açık kalmasını sağlayan bir enstantane değeridir. Titreşimin az olması için genelde parmakla deklanşöre basılmaz. Bir deklanşör uzatma kablosu veya uzaktan kumanda aracılığı ile çekimler gerçekleştirilir.
Bulb mod, fotoğraf makinelerinde genelde 30 saniye olan pozlama sınırının dışına çıkmak istediğinizde kullanmanız gereken bir deklanşör modudur.
Bulb Mod Ne İşe Yarar?
Bulb mod için fotoğraf makinesinde bulunan manuel çekim modunun bir türevi diyebiliriz. Uzun pozlama değerlerinin üst seviyeleri çıkması gereken düşük ışıklı ortamlar ya da kişinin çekim şartlarına yönelik belirlediği ve 30 saniyenin üzerinde olan değerlerde karşımıza çıkar.
Doğal olarak uzun pozlama yapıyorsunuz. Bu durumda bulb mod ile çekim yapmak istediğinizde aynı uzun pozlama fotoğraf çekimlerindeki unsurlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Uzun pozlama yaparken en önemli konulardan birisi enstantane hızıdır. Enstantane hızlarını 30sn ile 1/8000 aralığında ele alırsak artık ışığın azaldığı elde çekim sınırı genel olarak 1/15 gibi ifade edilmektedir.
Bulb mod ise 30 saniyeden sonraki uzun pozlama fotoğraf çekimleri için kullanılabilen bir deklanşör seçeneği olarak karşımıza çıkar. Manuel mod gibi çalıştığını belirtmiştik. Manuel çekim modu, fotoğrafçının diyafram, enstantane hızı ve ISO değerini birbirinden bağımsız bir şekilde kullanarak istediği pozlamayı yapabildiği bir çekim modudur. Bu sayede fotoğrafçı mevcut ışık ve ortama göre diyafram, enstantane ve ISO üçlüsünü beraber kullanabileceği özgür ortamı yakalar.
Diyaframı belirledikten sonra fotoğraf makinesnizin perdesinin istediğiniz süre boyunca açık kalmasını sağlarsınız. Bu kimi zaman 30 saniye üzeri kimi zaman dakikalar şeklinde olabilmektedir.
Bulb mod sayesinde çekebileceğiniz fotoğraflar ise şu şekilde sıralanmaktadır. Star trails olarak bilinen yıldız izleri fotoğraflarını, samanyolu veya her türlü gece fotoğraflarnı sayabiliriz. Bazı havai fişekleri fotoğrafları yanısıra ND filtreler sayesinde çekimler yapılabilir. Arzu edilirse ışıkla boyama bile yapabilirsiniz.
İlk görüş bildiren siz olun