Bokeh fotoğraflar oluşturmak ve fotoğrafın arka planındaki bulanıklık etkisi izlemesi keyifli görüntüler sunar. Bu yazıda daha güzel bokeh fotoğraflar oluşturabilmeniz için dört basit ama önemli olabilecek ipuçlarını aktarmaya çalışacağız.
Fotoğraf çekimlerinde konunun önde netlenmesi ve arka planın neredeyse tamamen öldürülmesi oldukça güzel bir görüntü vermektedir. Tabi bu durum diğer taraftan fotoğrafçının sadece önde netlediği konuya odaklandığını ve çoğu zaman arka planda flu kalan estetik görüntülerin atlanabileceğini de göstermektedir.
Daha güzel bokeh fotoğraflar için ipuçlarını aktarırken, seçici alan derinliği ile arka planda bulanık bıraktığınız bölgelerde kalan güzellikleri ön plana çıkarmanıza yardımcı olmaya çalışacağız. Şimdi kısaca bokeh nedir hatırlayalım.
“Boke” olarak da bilinen Bokeh, fotoğraf çekilirken, odak dışında kalan net olmayan kısımların fotoğrafçının seçtiği lens, kullandığı diyafram gibi ayarlar neticesinde fotoğrafta oluşan bulanıklık efektidir.
Fotoğrafçılıkta genelde sığ, seçici “alan derinliği” nin sonucu olarak ön plandaki nesneyi arka plandan ayırır ve basitçe “arka plan bluru” olarak adlandırılan Bokeh noktalarına ulaşabiliriz.
Dört Basit iPucu ile Daha Güzel Bokeh Fotoğraflar
1. Alan Derinliğini Doğru Ayarlamak
Bokeh aslında fotoğrafın bulanık kısmı olduğundan, direkt olarak odaklanılan konu dışındaki alan derinliği ile ilgilidir. Düşük diyafram değeri bize kısa alan derinliği verir ve dolayısıyla fotoğrafın büyük bir kısmını bulanık yapar. Aynı zamanda odak uzaklığı ne kadar kısalırsa alan derinliği de o kadar artar.
Özellikle fotoğraf çekmeye yeni başlayanlar mümkün olduğunca düşük f-değeri yani en açık maksimum diyafram kullanmaya çalışarak, bokeh fotoğraflar oluşturmaya çalışlar ve büyük bir yanlışa düşerler. İyi bokeh fotoğraflar için birinci kural alan derinliğini kontrol etmektir.
Bu yüzden her zaman arka planı daha bulanık ve flu yapmak yerine, fotoğrafın odaklanan konu dışında kalan bölgesindeki estetiği ortaya çıkaracak şekilde alan derinliğini ayarlamaktır.
2. Uygun Lens Seçimi
Bokeh için, odak dışında kalan ve net olmayan kısımların fotoğrafçının seçtiği objektif, kullandığı diyafram gibi ayarlar sayesinde oluşan bulanıklık efekti demiştik. Bu demek oluyor ki sizin seçeceğiniz diyafram ayarından önce bokeh kalitesini belirleyen faktör lensiniz.
Bokeh fotoğraflar için uygun lens seçimi için lenslerin yapısına bakılır. Buradaki üç bileşen ise lensin sunduğu diyafram değeri, diyafram bıçakları ve odak mesafesi’dir. Lenslerin özellikleri farklı olduğundan, her lensin sunacağı bokehi de farklı olacaktır.
Lensin odak uzaklığı, maksimum diyaframa bölündüğünde çıkan sayı ne kadar büyükse, bokeh kalitesi de o kadar iyi olur.
Odak mesafesi / Diyafram açıklığı = Bokeh Kalitesi
Genel olarak daha pahalı lensler daha fazla diyafram bıçağına sahip olurlar. Eğer bir lens daha fazla diyafram bıçağına sahipse bokeh o kadar yumuşak ve yuvarlak hatlara sahip olur. Örnek vermek gerekirse Nikon’un eski 50mm f1.8D lensi 5 diyafram bıçağına sahipken, yeni Nikon 85mm f1.4G lens 9 diyafram bıçağına sahiptir.
3. Özel Bokehler Yaratmak
Genelde bulanık arka planda yuvarlak şekiller görüyorsunuz değil mi? Kendinize özel bokeh fotoğraflar yaratabilirsiniz. Özellikle son yıllarda fotoğrafçıların yaratıcılığıyla yaygınlaşan çeşitli özel kesilmiş şekiller sayesinde bokeh fotoğraflar daha farklı gözükebilmektedir. Bu kesilen şekiller sayesinde arka planda oluşan ışığı kontrol edip farklı bir görüntüye sokmak mümkün olabiliyor.
Bunun için basit bir şekilde lensin ön kısmını siyah bir kağıt parçasıyla kapatmanız ve lensin orta kısmına gelecek şekilde istediğiniz şekilde kesmeniz yeterli olacaktır. Örneğin yıldız şeklinde kesebilirsiniz. Çeşitli örneklerini daha önce konuk ettiğimiz Özlem Yıldız’ın fotoğraflarında bulabilirsiniz.
4. Ön Planı Arka Plan ile İlişkilendirin
Bokeh fotoğrafları için hep arka planı öldürmek ve flu yapmaktan bahsediyoruz. Fotoğrafladığımız konuya göre ön planda odakladığımız obje ile arka planda öldürdüğümüz bulanık alan için ortak bir konu yaratabiliriz. Böylelikle bulanık arka planı odakladığımız konuya dahil etmiş oluruz.
İşte buna ilişkilendirilmiş ve birbiriyle temas halinde olan fotoğraflar diyebiliriz. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz. Örneğin bir çay fincanını odakladınız ve arka planında yukarıdan aşağı bir ışık hüzmesi bulunuyor. Arka plan ışıklarını önde odakladığınız çay bardağının dumanı gibi gösterebilirsiniz. Ya da düğün fotoğraflarında sıkça gördüğümüz üzere ön planda netlenmiş bir gelin ve arkasında flu ama bekleyen eşi gibi bir kompozisyon olabilir.
Arka plan estetiği ve alan derinliğinde seçeceğiniz detaylar tamamen sizin hayal gücünüze kalmış. Unutmayın Bokeh, fotoğrafın net olmayan odak noktasındaki kalitenin tanımıdır.
İlk görüş bildiren siz olun