Bokeh fotoğrafçılık için çeşitli ipuçlarını bu yazıda bulabilirsiniz. Öncelikle fotoğrafçılıkta bokeh nedir? Bokeh efekti nasıl yapılır gibi bilgileri aktarmaya çalışalım.
DSLR fotoğraf makineleri ile fotoğraf çeken kullanıcılar, fotoğraflarındaki odak dışı alanlara bayılırlar. Fotoğrafçılıkta Bokeh, bu odak dışı alanların kalitesi ve özelliğini tarif etmek için kullanılan terimdir ve en iyi fotoğraflar bulanık vurguların göründüğü kısımlardır.
Bokeh nedir sorusuna ise “Bir konuyu çekerken hızlı bir objektifi en geniş diyafram açıklığında kullanarak elde edebileceğiniz odak dışı kalan arka plan efekti” olarak cevaplayabiliriz. Bokeh efekti kısmına gelirsek kullanılan objektif genelde görünen bokehin şeklini ve boyutunu belirler. Çoğunlukla parlak noktalarda daha fazla görünen bokeh, objektifin diyafram bıçaklarının (diyafram açıklığı) şeklinden etkilenir. Daha dairesel şekilli bir objektif; daha yuvarlak, daha yumuşak geçişli odak dışı parlak nokta küreciklerine sahip olacaktır. Diyafram açıklığı daha altıgen şekilli olan bir objektif, çekilen parlak noktalarda bu şekli yeniden oluşturacaktır.
Bokeh miktarı, görüntünüz sığ alan derinliğine veya daha fazla odak dışı alana sahip olduğunda artar. Bu yüzden, fotoğraflarınızda bokeh miktarını kontrol etmek, bulanık alanları artırmaya bağlıdır. Aşağıda, görüntülerinize bokeh efekti ekleyen alan derinliğini azaltma işlemiyle görüntülerinize bulanıklık eklemek için bazı ipuçları bulabilirsiniz.
Bokeh Fotoğrafçılık İpuçları
1. Hızlı bir lens kullanın – Bu, maksimum diyafram aralığı geniş lensleri tarif eder. Genelde markaların 50mm veya 85mm odak uzaklığına sahip prime lensler f/1.4 veya f/1.8 parlak diyafram modellerini önerebiliriz. Çok hızlı bir objektifiniz yoksa endişelenmeyin. Arka plan ile konunuz arasındaki mesafeyi artırarak daha düşük diyafram açıklıklarında çekilen fotoğraflarda bokeh görebilirsiniz.
2. Geniş diyafram aralığıyla çekim yapın – Alan derinliğini azaltıp odakladığınız nesneden odak dışı azalmayı artırmak için fotoğraf makinenizdeki Diyafram öncelikli mod veya Manuel (M) Modu kullanarak geniş bir diyafram aralığı (küçük f/sayısı) seçin.
3. Nesneniz ile arka plan arasındaki mesafeyi artırmak, arka planı daha bulanık hale getirir.
4. Yaklaşın – Nesneyle aranızdaki mesafeyi en aza indirmek, arka planın bulanıklık miktarını artırır.
5. Daha uzun odak uzaklıkları kullanarak fotoğraflarınızdaki odak dışı alanın miktarını artırın. Eğer bir zoom lensiniz varsa maksimum odak uzaklığına getirin. 200mm veya daha yüksek odak uzaklığına sahip lensler, daha da bulanık alanlar üretir.
6. Odak dışı alanda görünür vurgulara sahip nesneleri seçin. Arka plana vuran parlak noktalar bokehi daha görünür hale getirir. Arka plan aydınlatması, yan lamba veya saç lambası kullanıyorsanız bokeh efekti göze daha hoş görünebilir.
7. Ön planı unutmayın – Görüntülerinizin ön planında da odak dışı alan elde edilebilir. Nesnenizi görüntüde arkaya yerleştirin ve fotoğraf makinesi lensine yakın bazı ön plan ayrıntılarını ekleyin.
8. Ayrıca kartona şekiller açıp lensinizin önüne yerleştirerek ilginç efektler elde edebilirsiniz; aşağıdaki videoyu izleyin:
Görüşler
Bir yorum var“Bokeh Fotoğrafçılık İpuçları, Bokeh Efekti Nasıl Yapılır?”