Bir Fotoğrafçının Yapmaması Gereken 7 Önemli Madde

İyi fotoğraf çekmeyi öğrenmek zaman ister. Sabırlı olmayı ve bu süre içerisinde devamlı öğrenmekle beraber, deneme yanılma yoluyla bol bol fotoğraf çekmenizi gerektirir. Genelde çekilen fotoğrafın olabilecek en iyi çekilmiş fotoğraf olması ve esas iyi çekimi yapabilmek için sayısız kitaplar okunur, fotoğraf atölyelerine gidilir ve fotoğrafın çekim aşamasından, fotoğraf oluştuktan sonraki düzenleme sürecine kadar herşeyin öğrenilmesi gerektiği düşünülür.

Bu süreç herkes için değişken olmakla birlikte, ortak olan bazı durumlar vardır ve biz bu ortak olan olmazsa olmazlardan birkaçına değinmeye çalışacağız. Bir fotoğrafçının yapmaması gereken 7 önemli madde, hem fotoğraf çekmeye yeni başlayanlar için referans olması hem de diğer taraftan yıllarını fotoğraf sanatıyla bütünleştirmiş profesyonellerimizden küçük notlar alabilmek amacıyla aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

Bir Fotoğrafçının Yapmaması Gereken 7 Önemli Madde

1. Kullanılan Kameraya ve Ekipmanlara Saygısızlık Etmek

Kullanmakta olduğunuz kameranıza ve ekipmanlarınıza asla saygısızlık etmeyin. Her zaman dikkatli ve titiz davranın. Zarar görmemeleri için elinizden gelen en iyi şartlarda korumaya çalışın. Kullandığınız lensler kameranızın ön kısmında darbeyi ilk alacak ekipman olduğundan ya lens kapağı ile koruyun ya da kaliteli UV filtreler kullanarak önleminizi alın.

İyi bir çanta, kameranızı ve ekipmanlarınızı güzelce koruyacaktır. Değişik hava koşullarına uygun şekilde bir çanta edinin. Eğer dışarı fotoğraf çekimine çıkacağınız zaman çok az bile yağmur yağma ihtimali varsa, ya elinizdeki yağmur koruyucuyu yanınıza alın ya da basit bir buzdolabı poşeti bulundurmayı ihmal etmeyin 🙂

Asla ve asla kamera çantanızı içinde kamera ve ekipmanla gece arabanızda bırakmayın. Sadece hırsızlık anlamında korunmaktan değil, gece oluşan hava değişimi özellikle kamera sensörü ve lenslerinize hasar verebilir. Unutmayın altın kural, eğer siz aşırı sıcaktan, soğuktan, kirden ve dumandan rahatsızsanız, bilin ki aynı şekilde kamera ve ekipmanlarınızda bunlardan rahatsız olmaktadır.

2. Başka Bir Fotoğrafçıyı Kullandığı Kamera ve Ekipman Yüzünden Yargılamak

Genellikle hepimiz zaman zaman kameramızı ya da lenslerimizi değiştiririz. Farklı lensler ile tecrübeler yaşarız. İnsanın doğasında olan kıskançlık, fotoğraf ekipmanları açısından da karşımıza çıkmaktadır. Kullandığı kameranın giriş seviyesi olması ya da kullanılan lensin kit lens olması hiç kimseyi kötü fotoğrafçı yapmamakla beraber, basit gözüken ekipmanlarla harikalar yaratıldığını hep beraber görmüşüzdür.

Bu yüzden bir kimsenin daha yeni bir gövdeye sahip olması veya çok keskin bir lens kullanması elinizde bulunan ekipmanı sorgulamanızı gerektirmediği gibi basit bir gövde ile standart kit lensler kullanmakta olan bir kimseyi de kullandığı kamera ve ekipman yüzünden yargılamamalıyız.

3. Kameranın Hazır Modlarına Çok Güvenmek

Kullandığınız kameranın özelliklerinde fazla sayıda hazır mod olabilir ve siz bulunduğunuz ortama ve çekim yaptığınız şartlara göre bu hazır modlar içerisinden tercih yapıyorsunuzdur. Bu modlar (kar, aksiyon, güneşli vs..) çekim modu tekerinde en fazla yeri kaplasa bile fotoğrafçılıkta kamera düzeyinde üç ana değişken vardır.

Kameranızda bulunan hazır modlar dahil yapacağınız tüm fotoğraf çekimleri aslında bu üç değişkenin nasıl seçildiği ve kullanıldığıyla ilgilidir. Odak mesafesi, netlenen nokta ve flaş gibi başka değişkenler olsa bile özellikle iso, enstantane ve diyaframın birbiri arasında nasıl bir etkileşimde olduğunu öğrenmeniz, iyi bir fotoğrafçı olmanın temel prensipleri arasındadır. Bu konuda sizlere aşağıdaki yazılar yardımcı olabilir.

Bunun için hazır modlara güvenmeyin ve çekimlerinizi enstantane öncelikli, diyafram öncelikli ve manuel çekim modlarında yapmaya özen gösterin.

4. Başkalarının Çalışmalarını Birebir Kopyalamak

Günümüzde fotoğrafını çekmek istediğimiz bir konunun fotoğraflanmamış olması neredeyse imkansızdır. Özellikle günümüz dijital SLR dünyasında bir manzara fotoğrafı ya da bir makro fotoğraf mutlaka dünyanın bir yerinde bir şekilde fotoğraflanmıştır. Öğrenmenin en iyi yollarından birisi ise fotoğraflanmış birşeyden ilham alıp benzer bile olsa kendi yaratacağınız ışık ve stille tekrar fotoğraflamak olacaktır.

İlham almaktan hiçbir zaman çekinmeyin. Türk Nikon üzerinde sizlere farklı fotoğrafçılık çeşitleri ve türlerine göre zaman zaman ilham verici fotoğraflar sunmaktayız. Bir fotoğrafı etraflıca izlemek,yorumlarını okumak ve EXIF bilgileriyle beraber teknik donanımını irdelemek hem size kullandığınız DSLR ile bu bilgileri kullanma imkanı sağlar hem de bakış açınızı zenginleştirir.

Ek olarak Türk Nikon üzerindeki konuk fotoğrafçı serisi sizlere fotoğrafları hikayeleriyle beraber fotoğrafçının kendi ağzından sunmaktadır. Bu serileri takip ederek farklı konulara göre oluşmuş fotoğrafları izleyebilir ve fotoğrafçının kendi ağzından yapım aşamasını okuyabilirsiniz.

5. Fotoğrafları Tamamen Kendine Saklamak

Çalışmalarınızı kendinize saklamayın. Fotoğraflarınızı paylaşın ve insanlara gösterin. Evinizdeki sabit diskte ya da taşınabilir harddisk içerisinde her an bozulma ihtimaline karşı dijital çağın gereksinimleri olan bulutsal bilişimi kullanın. Fotoğraflarınızı öncelikle çevrimiçi olarak saklayın. Böylelikle fotoğraflarınız 7 kıtada farklı sunucularda barınıyor olacaktır. Bunun için Türk Nikon’da her yönüyle değindiğimiz “En İyi Fotoğraf Paylaşım ve Saklama Siteleri” yazısına bakabilirsiniz.

Fotoğraflarınızı Flickr, DeviantArt gibi fotoğraf eleştirilerinin yapılabildiği fotoğraf paylaşım sitelerine ekleyin. Hatta kendi web sitenizi oluşturabilirseniz ve yaptığınız çekimleri burada bir seri şeklinde sunabilirseniz daha da güzel olacaktır. Yorumlara açık olun ve gelen eleştirileri mutlaka değerlendirin. Negatif gelebilecek yorumlar her ne kadar sizi duygusal olarak etkileyecek olsa da, eleştirinin özünde olan etkiyle, aslında size odaklanmanız gereken noktaları tespit etmenize olanak sağlayacaktır.

Türk Nikon Forum üzerindeki “Fotoğraf Eleştiri” bölümü bu madde için biçilmiş kaftandır.

Özet olarak içinize kapanık olmayın ve fotoğraflarınızı insanlara gösterin. Bunun için gerekli kanalları kullanın ve insanların yorumlarını alın. Bu her açıdan size ve fotoğrafçılığınıza katkı sağlayacaktır.

6. Yardım İstemekten Çekinmek

Gururunuzu bir kenara bırakın ve gerçekten anlamadığınız noktada yardım istemekten çekinmeyin. İnternetin olmadığı zamanlara göre çok daha fazla alternatifin bulunduğu günümüzde, hem sosyal ağlar, hem forumlar soru sorabileceğiniz ve mutlaka birilerinin sorunuza cevap verebileceği ortamlardır.

Google arama motorunu efektif bir şekilde kullanın. Türk Nikon olarak kurulduğumuz günden bu yana oldukça fazla sayıda makale yayınladık. Üst kısımda bulunan arama kutusunu es geçmeyin.

Unutmayın eskiden internet yoktu. Fotoğrafçılar birbirine yardım etmeyi severler. Eğer gerçekten online olarak yardım alamıyorsanız. O zaman alın kameranızı ve dışarı çıkın. İlk fotoğraf dükkanına girin ve sorunuzu sorun.

7. Herşeyi Bildiğini Zannetmek ve Öğrenmeyi Bırakmak

İnternetin sağladığı en güzel şeylerden birisi her gün devamlı olarak öğrenecek birşeyler bulabiliyor olmanızdır. Öğrenmek için takip edebileceğiniz bloglar, haber makaleleri ve incelemeler, youtube üzerinde video tanıtımları mevcuttur. Eğer siz kendinizi sınırlamazsanız internet size mutlaka öğrenecek birşeyi bu kanallar aracılığıyla verecektir.

İnternet ile aranız yoksa ve devamlı internet üzerinde bir öğrenme sürecinde olamıyorsanız, kendinizi eğitmenin başka güzel yollarını bulabilirsiniz. Örneğin gitgide yaygınlaşmaya başlayan fotoğraf yürüyüşü ve gezi etkinlikleri, sizi farklı fotoğrafçılarla tanıştıracağı gibi, bol bol fotoğraf çekmenizi ve uzun fotoğraf sohbetleri yapabileceğiniz ortamlar yaratacaktır.

Türk Nikon üzerinde 7 madde olarak toparlamaya çalıştığımız yapılmaması gereken bu öğelerin bir şekilde sizlere ışık olmasını ümit ediyoruz.

Unutmayın fotoğraf sizin bakış açınızdır. Bakış açınızı ise öğrenerek ve bol bol fotoğraf çekerek geliştirebilirsiniz.

Skylum'un hepsi bir arada fotoğraf düzenleme programı olan Luminar 4, yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı indirimler sağlıyor. Yeni AI özellikleri ve yenilenmiş UI ile birlikte gelen Luminar 4 programını tavsiye ediyoruz.

Görüşler

Bir yorum var“Bir Fotoğrafçının Yapmaması Gereken 7 Önemli Madde

  1. Avatar for Alper Orus

    oguz aydin

    Merhaba,
    Nikon 1 V3 bir makinaya sahibim.Bu makinaya ait 10-30 mm ve 30-110 mm objektiflerim ile
    Farklı Nikon objektifler kullanabilmek maksadıyla FT-1 mount adapterim mevcut.
    Seyahat imkanımın kıstlanması sebebiyle ev ortamında makro çekimler yapmak
    istiyorum. Bu konuda ki temel tavsiylerinizi benimle paylaşmınızı rice ederim.
    saygılar
    Oğuz Aydın

Cevap Yazın