Nikon DSLR’larımız mevcut bataryalarıyla 500-850 kare (modellere göre değişen) arası çekim yapılabilmektedir. Makinemizin video çekme özelliği de varsa bu süre sadece video çekimi için 2 saati bulmaktadır. Aslında bu süreler biz Nikon kullanıcıları için tatmin edici ve yeterli kabul edilebilecek sürelerdir. Eğer uzun süreli bir çekim yapacaksak yanımıza dolu bir yedek ilave batarya veya şarj ünitemizi alarak batarya ihtiyacımızı aşmaya çalışmaktayız.
Battery Grip Nedir?
Battery Grip, DSLR’larımızın alt kısmına tripod bağlantı noktasından takılan aksesuarlardan biri olup amaçları makinelerimize ilave enerji üretmektir. Battery Gripler, makinelerimize almış olduğumuz yedek bataryayı da sürekli olarak kullanıma hazır bulundurmasının yanında, içlerindeki pil kızakları sayesinde (alkalin) de çalışabilme özellikleri vardır ki bu en büyük avantajlarından biridir. Alkalin pil çok kolay bulunabildiği için uzun süreli seyahatlerde veya çekimlerde yanınıza şarj ünitesini bulundurmak istemeye bilirsiniz.
Battery Grip Ne İşe Yarar?
Battery Grip‘ler makinelerimize ilave enerji kaynağı yaratması dışında da kullanımı kolaylaştırıcı ergonomik avantajlar da sağlamaktadır. Battery Grip takıldıktan sonra makinemizin ağırlığı arttığından ve boyutu büyüdüğünden daha rahat tutuş sağladığı gibi titremeyi azaltıcı etkisi de olmaktadır. Makinenizi yatay değilde dikey tuttuğunuz zamanda üzerinde bulunan ilave deklanşör düğmesi özellikle portre çekimlerinde büyük kolaylık sağlamaktadır. Üzerinde bulunan ilave tekerlek ile de diyafram ve estantene ayarlarını kolay ve hızlı yapma imkanı tanır. Battery Grip’lerin diğer bir özelliği ise çok para vermiş olduğumuz makinelerimizin alt kısmını çizilmelere karşı korumasıdır.
Battery Grip’lerin özelliklerini ve bizlere sağladığı avantajları sıralayacak olursak;
- Tüm battery gripler hem pille hem de bataryayla çalışır.
- İki adet pili aynı anda kullanma imkanı sunarak çekim sayısını ikiye katlar, özellikle uzun çekimler de pil derdimizi ortadan kaldırırlar.
- Makinemizin tutuşunu kolaylaşır. El titremesini en aza indirirler.
- Üzerindeki deklanşör ile aynı zamanda dikey konumda çekim yapılabilir.
- İlave tekerlek sayesinde diyafram ve estantene ayarlarını kolay ve hızlı yapma imkanı tanır.
- Bazı modellerde seri çekim sayısını saniyede 1-2 kare arttırır.
- Makinenin alt kısmını çizilmelere karşı korur.
Nikon Battery Gripler ve Desteklediği Modeller
Battery Grip’ler kullanmış olduğunuz Nikon DSLR’ye göre farklılık göstermekte olup makinenize uygun modele göre alım yapmalısınız. Aşağıda Nikon DSLR göre desteklenen Battery Grip modellerini paylaşıyoruz.
- Nikon D300, D300S, D700 den birini kullanıyorsanız MB-D10 model Battery Grip almalısınız.
- Nikon D7000 kullanıyorsanız MB-D11 model battery grip almalısınız.
- Nikon D80 ve D90‘dan birini kullanıyorsanız MB-D80 model battery grip almalısınız.
- Nikon D200 kullanıyorsanız MB-D200 model battery grip almalısınız.
Berke
01/05/2013 at 09:02
Bende D90 mevcut 160 TL vererek dün battery grip aldım ve yongnuo 565ex Flash satın aldım. Makina eskiden amatör gibi gözükürken şimdi profesyonel bir fotoğraf makinası tutuyormuşum hissi uyandırıyor görünüşüde öyle. Ağırlığı vs. çok iyi ve flashı kesinlikle tavsiye ederim.
ozkan
05/03/2014 at 14:51
merhabalar, bende d5200 kullaniyorum ve battery grip almak istiyorum. Tabi nikon henuz bu urunu orjinal olarak cikartmadi belkide cikmayacaktir. yan sanayi urunlerin bazilarinin pillerde sizintiya neden oldugu ve aksamdan sabaha tum pilin bosaldigi yaziliyor. bu konuda bilginiz var mi ? meike marka yi gordum birde kullanan varsa yorum yaparsa sevinirim…
Suray Mutlu
07/06/2014 at 00:01
merhaba d7100 için battery grip aldım ama bp simgesi çıkmıyor bunun yanında üzerindeki tuşlar çalışmıyor battery gripi pille kullanıyorum.