İlkbahar’ın gelmesiyle şahit olduğumuz doğanın hızlı bir şekilde canlanması ve yaşamın yenilenmesi sürecinde bir sürü güzellik ile karşılaşırız. Bu yazıda bahar fotoğrafları için gidilebilecek yerleri kısaca listelemeye çalışacağız.
Bildiğimiz üzere İlkbahar mevsimi Mart ve Haziran ayları arasında gerçekleşir. Bu mevsimde ağaçlar çiçek açar, hava sıcaklığı artmaya başlar ve karların erimesi ile su yatakları olan dereler, göller ve göletler su ile dolar.
Bunun yanısıra açan çiçeklerin renk cümbüşü ve ekosistemde bulunan her canlı, özellikle doğa fotoğrafçılarının en iyi bahar fotoğrafları çekebilmeleri için çeşitli kompozisyon oluştururlar.
Bahar Fotoğrafları için Tercih Edilebilecek Yerler
Birbirinden güzel bahar fotoğrafları çekmek için doğru tercihler yaparak güzergahlarınızı belirleyebilirsiniz. Bunların başında gelen yerlerden bazılarını aşağıda listeliyoruz.
GÖL
Bir sonbahar bir de ilkbahar belki de bu değişimi fotoğraflamak için en güzel zamanlardan birisidir. Göl kenarları özellikle bulutlu ve aydınlık bir gökyüzünde size birbirinden güzel yansımalar, pozlama yapabileceğiniz imkanlar ve farklı kompozisyonlar oluşturabilmenizi sağlar. Göl fotoğrafları arasında arka planda bulut ve dağ manzarasıyla bütünleştiğinde daha güzel bir hal alır. Bahar fotoğrafları için birinci tercihiniz göl kenarları olabilir. İstanbul ve Ankara’ya yakınlığı itibariyle Abant ve Yedigöller ilk tercih sebebiniz olmalıdır. Sırasıyla Sülüklü göl ve ülkemizin belki de en fotojenik göllerinden birisi olan Tortum gölünü unutmamak gerek.
ÇİÇEK
Yine ilkbahar ile beraber her yerde karşımıza çıkabilen bir güzelliktir çiçekler. Göl kenarlarına gitmek size uzun ve yorucu bir yolculuk geliyorsa bulunduğunuz bölgede açan çiçekler bahar fotoğrafları için biçilmiş kaftandır. Sonuçta çiçekler her yerde karşınıza çıkar. Eğer tercihiniz farklı türde çiçekler çekmek ise o zaman bulunduğunuz bölgedeki ağar parklarına (arboretum) ya da festivallere gitmeniz gerekecektir. Örneğin Nisan ayının ilk haftasında başlayan İstanbul Lale Festivali için Emirgan Korusu mükemmel bir seçim olacaktır.
BÖCEK
Bazı canlılardan hoşlanmasanız bile makro fotoğrafçılık işin içine girdiğinde ve o detaylara ulaştığınızda doğa size muazzamlığıyla herşeyi güzel göstermeye başlar. İlkbahar ile beraber doğanın yenilenmesi bu küçük canlılar ile başlar. Bahar fotoğrafları için böcek çekimleri arasında kelebekler ve özellikle çiçeklerin etrafındaki arılar birinci tercih sebebidir. Tabii Nisan yağmurlarını hesaba kattığımızda bahar fotoğrafları için olmazsa olmaz salyangozları yani sümüklü böcekleri unutmamak gerek.
ŞELALE
İlkbaharda karların erimesi ve yağan yağmurların etkisiyle şelaleler daha gür akmaya başlar. Bilindiği üzere ülkemiz şelale açısından oldukça zengin. Büyük şehirlere yakın yerler olarak ilk etapta Düzce ve Bursa etrafındaki şelalelere ve tabii ki imkan varsa Artvin Maral ya da Erzurum Tortum şelalesi gibi güzellikler görülmeye gidilebilir. Şelale çekimlerinde özellikle çok uzun olmayan pozlamalarla mükemmel tül etkisi fotoğraflar üretilebilir. Özellikle sabah erken ve akşamüstü saatlerini tercih etmeniz daha doğru olacaktır.
Doğa ve manzara fotoğrafı çekmeyi seviyorsanız o zaman ilkbahar ayları size mükemmel sürprizler ve görüntüler sunmaya adaydır. Bunların arasında hava sıcaklığının gece ve gündüz arasında çok farklı olmasından kaynaklı sis fotoğraflarını sayabiliriz.
İlk görüş bildiren siz olun