Endonezyalı fotoğrafçı Aryono Huboyo Djati ülkesinde önemli bir besteci olarak tanınıyor. Ulusal ve uluslararası pek çok yarışmada dereceleri olan bir sanatçı. Müzikle birlikte başladığı fotoğraf tutkusu ise zamanla müziğin daha önüne geçmiş. Ülkesinde ve pek çok ülkede fotoğraf çalışmaları yapmış, pek çok önemli yayın tarafından çalışmaları değerlendirilmiş.
Djati fotoğraflarında yaşadığı ülke insanını bütün gerçekliği ile bize sunuyor. Endonezya’nın zor yaşam şartlarında görüntülediği insanlar çoğunlukla toplumun büyük bir kitlesini oluşturan yoksul halktan kişiler. İnsanı hikayesiyle seviyor ve görüntülemeye çalışıyor. Fotoğraf çekimleri için sadece filmli ve dijital Leica fotoğraf makineleri kullanan Aryono Huboyo Djati’nin ülkesinin yaşamına ışık tutan fotoğraflarını hikayeleriyle birlikte gelin hep birlike görelim.
Fotoğraf Endonezya’nın özel bir bölgesi olan Aceh’te çekildi. 2004 Yılında gerçekleşen tsunami felaketi bölgeyi günümüze kadar etkiledi. Felaket zaten yoksul durumda bulunan Aceh insanını daha da yoksulluğa sürükledi. Fotoğrafta Aceh’li kadınlar tsunamiyi anlatıyorlar.
Uzun yıllar ülkemde müzikle uğraştım, fotoğraf öncesinde müzik, tutkuyla bağlı olduğum ilk aşkımdı, fotoğraf sonrası ise eskisi kadar müziğe vakit ayıramasam da hala eski müzisyen dostlarımla sık sık bir araya gelip fotoğraf çekimleri yapıyoruz.
Endonezya’da çok sayıda kimsesiz çocuk var. Devlet bu çocuklara yardım etmeye çalışsa da imkanlar çoğu zaman yeterli olmuyor. Fotoğraftaki çocuklar bu kimsesiz çocuklar içinde daha şanslı olanları, sığınacak yerleri ve onlara yardım eden insanlar var.
Yoksulluk ülkemde hemen her yerde görebileceğiniz bir gerçek. Endonezya geçmişe göre ekonomik anlamda biraz daha iyi durumda da olsa halk hala büyük yoksulluk içinde. Durum böyle olunca da pek çok yerde kimsesizleri veya fotoğraftaki gibi dilencileri görmek mümkün oluyor.
Benim için portfolyomdaki en özel fotoğraflardan biri. Bir halk gösterisi esnasında çekildi, polis olaylara müdahale için beklerken göstericilerden birinin çocuğu ile bu minik diyalog yaşandı. Neyse ki diyalog sonrası da herhangi bir müdahale olmadan kalabalık dağıldı.
Pazar yerindeki bir grup ufaklık. Çoğu aynı ailenin çocukları. Endonezya’da aileler oldukça kalabalıklardır ve çocuklar yaşlarına bakılmaksızın pek çok işte ailelerin en büyük yardımcılarıdır.
Ölü evinden bir kare. Ölen kişi ailece tanıdığımız biriydi. En çok zorlandığım fotoğraf çekimlerinden biriydi.
Fotoğraftaki kişi çok yakın bir dostum Pia Alisjahbana. Pek çok sosyal sorumluluk projesinde yer almış çok güçlü bir kadındır. Uzun yıllar onu doğru anlatacak fotoğrafı çekmeye çalıştım ama çektiklerim her defasında onun bu güçlü imajını yansıtmada başarılı değillerdi. En son Jakarta’da bir araya geldiğimizde bu kareyi yakaladım. Oldukça sevdiğim fotoğraflarımdan biridir.
Jakarta’dan bir sepetçi çocuk. Babası ve büyük babasıyla birlikte çalışıyorlar. Eğer Endonezya’da bu tarz bir iş yapan bir aileden geliyorsanız meslek seçmek gibi bir şansınız yoktur.
Fotoğraf Jakarta’daki hükümet protestolarından alınmış bir kare. Solcu gruplara bağlı gençler oldukça ilginç aksesuarlarla bu protestoya katılmışlardı. Bu tip çekimlerde olayı ve gerçekleştiren grupları anlatacak bir kare bulmak her zaman güç olmuştur. Bu fotoğraf içime en çok sinenlerden biriydi.
Aryono Huboyo Djati WebSite : www.matajeli.com
Aryono Huboyo Djati Galeri : www.djati.deviantart.com/gallery
Aryono Huboyo Djati Facebook : http://facebook.com/matajeli
“Aryono Huboyo Djati ile Endonezya’dan İnsan Manzaraları” yazısını sizlere sunmamızı sağlayan Serkant Hekimci’ye Türk Nikon olarak ayrıca teşekkür ederiz.
Sizde konuk fotoğrafçı serimizin içinde yer almak istiyorsanız. Bizimle info@fotopedi.org adresinden irtibata geçebilirsiniz. Konuk Fotoğrafçı adaylarından beklentimiz; kısa özgeçmişinizle birlikte, en fazla 10 fotoğraftan oluşan tercihen bir konu etrafında toplanmış portfolyonuzu (Nikon’la çekilmiş olması şartı aranmamaktadır) her bir fotoğrafınızın hikayesiyle birlikte bize e-mail ile göndermeniz. Gönderinizi takiben yapılacak değerlendirme neticesinde sizde bu projenin bir parçası olabilirsiniz.
İlk görüş bildiren siz olun